Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джокович направи Лондон своя запазена територия

12 ноември 2013, 00:16 часа • 30073 прочитания

Хеттрик – Новак Джокович може и да е номер две в света, но днес той пречупи световния номер едно Рафаел Надал и го лиши от единствената титла, която му липсва – тази на Финалния Мастърс на осемте най-добри. Джокович спечели с 6:3, 6:4 и записа трета титла на този турнир, ставайки едва седмия тенисист в историята с такова постижение. Лидер по спечелени титли от Финалния Мастърс е великият Роджър Федерер с шест трофея. С победата Ноле показа на Рафа, че догодина ще го подгони от самото начало и битката за номер едно при мъжете ще бъде отново крайно ожесточена.

Първи сет


Стартът на големия финал определено беше „Аймо” – Джокович веднага влезе в мача и набързо проби Надал и изгради ранен аванс от 3:0 гейма, стъпвайки смело на основната линия и диктувайки размените, миксирайки с едно-две навременни излизания на мрежата за лесни волета. Надал пък играеше прекалено изтеглен назад, а форхендът му отсъстваше тотално – от този удар дойдоха 4-5 непредизвикани грешки само за три гейма.

Положението на Надал можеше да стане дори още по-тежко, след като испанецът направи две двойни грешки и Джокович имаше нов шанс за пробив, но за щастие на световния номер едно сърбинът не можа да контролира бекхенда си. И веднага испанецът възкръсна – 15:40 след две непредизвикани грешки на Джокович, сърбинът все пак се спаси с точен форхенд и силен сервис, но Надал отново стигна до точка за пробив и този път Ноле не издържа.

Най-доброто обаче предстоеше – 4:3 за Джокович и сервис на Надал. Испанецът отново показа колебание и наниза три двойни грешки, които доведоха до два шанса за пробив за Джокович. При първия Надал показа изумителна защита, но при втория публиката беше на крака – страхотен сервис по диагонала на Рафа, Ноле някак върна подсечен и балонен ретур, Надал веднага пресече с воле топката, но Джокович някак я догони и направи контраатакуващ лоб, испанецът го догони и Ноле трябаше да играе още два удара, за да вземе пробива – 5:3. Последва нов свиреп гейм, в който Надал блесна пак със страхотно тичане и невероятен бекхенд смач, но при 15:30 Джокович имаше късмета да удари филето на мрежата, а след това взе и следващите две точки, записвайки ас на сетбола – 6:3.

Втори сет


Колебанията на Надал от сервис и особено от форхенд вече бяха видни – само за един сет той имаше 12 непредизвикани грешки и едва 3 печеливши удара. И на старта на втората част това вече натежа сериозно – Джокович започна с 0:30 на сервис на испанеца, той успя да се спаси с няколко силни сервиса и агресивна игра, но при 1:1 гейма сърбинът докара нещата до 0:40 след два поредни крайно неточни опита на Надал да обърне форхенда по правата. При първите две точки за пробив Ноле сбърка от бекхенд, но при третата наниза марков ретур от форхенд по диагонала и Надал само подложи ракета, колкото да изкара топката далеч в аут – пробив.

Надал вече беше на ръба на пропастта и се олюляваше, но някак още пазеше равновесие – при 2:4 гейма в негов ущърб се стигна до 15:40 след премерена игра на Джокович, но точно тогава световният номер едно намери първия си сервис и само благодарение на начален удар предотврати катастрофата.

При 3:5 ситуацията се повтори – мачбол за Джокович на сервис на Надал, но испанецът пак успя да вкара три поредни първи сервиса и с много агресивна игра се измъкна отново. Особено впечатляващо беше отиграването му на последната точка в гейма, когато майсторски изчетка топката с форхенд от трудна позиция близо до мрежата.

5:4 – и сервис за мача на Джокович. Надал хвърли всичко за последно, успя да спаси и втори мачбол след страхотна контраигра, но накрая, когато заложи всичко на коронния си форхенд по обратния диагонал, изкара топката в аут след доста труден удар.

Така Джокович заслужено спечели за трети път Финалния Мастърс на осемте най-добри, а Надал продължава да е без титла от този престижен турнир, доказвайки, че в зала не се чувства изобщо добре. Това е 22-ра поредна победа за Ноле, който не е губил мач, откакто загуби финала на US Open от Надал, а през следващата седмица световният номер две ще играе за Сърбия във финала на Купа Дейвис срещу Чехия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес