Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цял клас без обоняние в Търговище продължава да учи присъствено

19 октомври 2020, 13:33 часа • 17026 прочитания

"В училището учат 1200 ученици. Немалко от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус. Цял 10-ти клас почти е без обоняние, но децата продължават да ходят на училище. РЗИ дава предписание за карантина само при положителен тест, обясни директорката. Никой не може да задължи родителите да го направят на децата си. Ако родителят е лекар или работи в РЗИ, сам прави теста на детето, но останалите родители в повечето случаи не".

Това съобщава диркеторката на Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище Севдалина Зафирова пред Dariknews.

Припомняме, че при последния отчет на НОЩ Търговище и Благоевград бяха обявени за областите с най-сериозно разпространение на коронавирус. От щаба дори препоръчаха да не се пътува до там при възможност. Тогава се появи идеята всички училища в града да преминат на онлайн обучение, но тя така и не беше приета официално. Според диркеторката имало дори изготвен график за преминаване към обучение в еелктронна среда.

В Първо СУ "Св. Седмочисленици" и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата те сами изследват учителите си от средствата, заложени в делегираните им бюджети.

Съмненията са, че в двете училища заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на Първо СУ "Св. Седмочисленици" от 9 до 15 септември. Учениците масово били на концертите и са се забавлявали на лунапарка на поляната. "Не мога да твърдя, че това е така", каза директорката. Децата обаче признали, че буквално са били един върху друг по време на концертните прояви.

По данни на БНТ в момента заразените с COVID-19 ученици в града са 15, а под карантина са 270. Обучението на учениците и в двете училища е присъствено, с изключение на "8г" клас от Първо СУ "Св. Седмочисленици".

Защо прочетете тук:Деца се обвиняват за смъртта на учител с COVID-19, отказват да учат присъствено

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес