Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволняват общински служител в Стара Загора заради африканската чума

27 юли 2019, 08:18 часа • 13966 прочитания

Служител на общинската администрация в Стара Загора ще бъде уволнен заради разпространено от него съобщение до кметовете от старозагорските села, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В него той цитирал разпоредба на община Стара Загора за колене на всички домашни прасета, отглеждани тип „заден двор“, за да се предпазят от заболяването африканска чума. 

Снощи от пресцентъра на община Стара Загора  съобщиха, че такова решение никога не е взимано, а информацията е невярна, за нея ръководството не е уведомено и разпространението ѝ е самоинициатива на служителя, за което ще бъде уволнен дисциплинарно.

Във връзка с усложнената епизоотичната обстановка заради африканската чума по свинете по-рано в свое писмо до областния управител Гергана Микова директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Дамян Миков я моли да разпореди на кметовете на общини и по-малки населени места "да окажат нужното съдействие при проверки в обекти "заден двор", които дирекцията ще започне от 5 август". Приоритетни ще са проверките в населените места в радиус от 20 км от 4-те големи свинекомплекса в Старозагорска област.

В края на писмото се препоръчва "в периода от 10 дни до започване на проверките собствениците, които мислят, че не отговарят на Закона за ветеринарномедицинската дейност, могат да си изколят прасетата за лична консумация". Законът изисква животните да са регистрирани в информационната система ВетИс, в противен случай при проверка те трябва да бъдат умъртвени веднага. Регистрацията на едно прасе е 15 лева, но при епидемии като тази с африканската чума по свинете, когато се налага умъртвяване на животни, за регистрираните стопаните получават обезщетение. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес