Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази вечер връчват наградата “Добрият Самарянин”

17 декември 2018, 11:12 часа • 1007 прочитания

За осем години от стартирането на инициативата на Сдружение “Самаряни” номинациите в конкурса са общо 75 - все примери за добротворство. Тази година номинациите са шест и кой от тях ще стане добротворец на 2018-а ще стане ясно днес на официална церемония от 19 часа в Държавна опера - Стара Загора.

Първите номинирани са Кирил Марков, Станко Димов, Христо Марков, Милка Колдамова, Любомира Райкова, Петко Петков, Венко Добрев и 492-мата доброволци от Фейсбук групата “Да намерим Милка!”. Те се организират в социалната мрежа и пет денонощия неуморно проверяват всеки сигнал и обхождат всяко място, докато не откриват жива изчезнала жена, страдаща от болестта на Алцхаймер.

Юсни Ибрям събира бригада от работници, които за броени дни изливат основи, зидат стени и изграждат нов покрив и заедно възстановяват безвъзмездно срутената от буря къща на останала без подкрепа възрастна жена от село Кравино, община Опан.

Янко Янков подкрепя лечението на млада жена чрез дарение на лични средства и осигуряване на обекти, в които се разполагат дарителски кутии, помага на възрастен мъж за възстановяване на щети от тежък инцидент с газова бутилка, спасява бездомен мъж от премръзване и съдейства за настаняването му в защитена среда.

Петко Димов без да се поколебае или замисли, че не може да плува добре, се хвърля във водите на езеро “Загорка” и спасява давещо се 4-годишно дете, паднало във водата след като изгубило управлението над своя велосипед.

Д-р Крумова се бори в продължение на години да стабилизира състоянието на 9-годишно дете, което се нуждае от бъбречна трансплантация, оказва подкрепа на семейството му за преодоляване на бюрократични пречки и увлича хора, благодарение на които кампанията за спасение на детския живот е успешна.

Д-р Димитричка Динева, Мано Манев, Мария Радева, Радка Колева, Радни Раднев, Златка Скоколиева, Данка  Дончева, Катя Пенчева, Стефан Стефанов и Пенка Ялъмова - техният вдъхновител и председател на Сдружение „Диабет”. Членовете на дружеството и десетки доброволци - пациенти с диабет и техни близки безвъзмездно и безрезервно подкрепят други хора с това заболяване. Извършват скрининги за ранно диагностициране, предоставят полезна здравна информация и консумативи в малките населени места в общината, провеждат срещи за по-лесно приемане на диагнозата и живота след това, обучават как се контролира кръвната захар в домашни условия, споделят личен опит и насърчават здравословния начин на хранене и физическа активност.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес