Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старозагорското ВиК дари книги за годишнината на Гео Милев

15 януари 2020, 13:52 часа • 1971 прочитания

Чрез община Стара Загора Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Центърът за подкрепа за личностно развитие, Къща музей „Гео Милев“, Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина" получиха книги от български автори за 125-годишнината от рождението на Гео Милев. Книгите - емблематичната поема на поета „Септември“ на издателство „Гео Милев“ с редактор Иван Гранитски, фототипно издание на „Безсъници“ на Пейо Яворов и „Житие  и страдание грешнаго Софрония“, са дарение от старозагорското „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК). 

„Нашата идея е да научим българските деца да четат български автори. Затова даряваме книгите. Искаме да се възроди българщината, младите да разберат, че имаме уникални автори - поети, писатели, художници. Гео Милев е бил ценител на всичко българско. Нека има  повече хора, които да даряват български книги“, споделя Румен Райков, управител на ВиК ЕООД. 

Гео Милев е най-яркият представител на експресионизма в българската литература. Той е не само поет, а и публицист, преводач, художествен историк и издател. „Мястото и ролята на Гео Милев в българската поезия са особени. Гео Милев е една от най-ярките личности, в чиято собствена съдба и творчество намира отражение изключително драматично и преломно време. Тъкмо тази особеност на времето от 20-те години на XX век, тъкмо специфичните социални (естествено, и художествено-естетически, и интелектуални) негови отражения улавя гениалният дух на Гео Милев“, пише литературният критик Иван Гранитски. 

Милев е убит по време на Априлските събития през 1925 г. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. По време на Първата световна война край Дойран е тежко ранен в главата и загубва дясното си око след артилерийски обстрел от англичаните.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес