Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха измама с бързи кредити в социалните мрежи, има задържани

18 октомври 2024, 12:32 часа • 619 прочитания

Схема с измами с бързи кредити разкри разследване на старозагорската полиция и прокуратура. Задържани са трима мъже.

Как е ставала измамата?

Разследването е започнало преди няколко месеца, след като няколко измамени старозагорци са подали сигнали. След събиране на доказателства по досъдебното производство са арестувани трима мъже, на възраст от 25 до 38 години от София.

ОЩЕ: Проучване: Една четвърт от българите са с бързи кредити, над 1/5 спестяват

"Над 10 са пострадалите от схемата, като те са от цялата страна. Трима са старозагорците, които са подали сигнали", обясни Лъчезар Иванов, наблюдаващ прокурор по делото.

Схемата с мнимите бързи кредити е действала в цялата страна, като са се предлагали заеми от 5 000 до 30 000 лв. на лица с лоша кредитна история и обещания за бърза обработка на документите. Обявите са публикувани в интернет сайтове и социални мрежи, като са изисквани лични данни, сума и срок на кредита. След известно време им изпращат договор за кредита, като им изискват различни суми пари до 500 лв. за обработка на документи или застраховки, след което прекъсва комуникацията.

ОЩЕ: Купуване на гласове чрез бързи кредити: Схема от предишните избори изправи МВР на нокти

"От началото на годината има образувани 117 наказателни производства за измами, повечето се случват в интернет пространството", предупреди прокурор Таня Димитрова.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес