Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Математическата в Казанлък ще си сътрудничи с японска гимназия

12 септември 2019, 11:35 часа • 4411 прочитания

Меморандум за сътрудничество ще подпише Природоматематическата гимназия (ПМГ) „Никола Обрешков“ - Казанлък, с гимназия от японския град Мунаката. Града на розите вече 20 години развива приятелски връзки с градове от Страната на изгряващото слънце. За първи път обаче се официализират с подпис взаимоотношения между казанлъшко и японско училище. С подписването на меморандума ще има възможност в природоматематическата гимназия да се изучава японски език като свободно избираем предмет. 

На церемонията по подписването на документа ще присъстват Красимир Дамянов, директорът на ПМГ "Никола Обрешков", и преподавателят от училището  Ивелин Узунов. Те са част от официалната делегация на Казанлък, която отпътува за  Мунаката за поредното издание на Дните на българската култура, на които ще се представят танцьорите от ансамбъл „Арсенал“ с ръководител Христо Стоянов, който е Почетен гражданин на Казанлък. Ансамбълът ще изнесе близо 30 концерта по време на 20-дневното си японско турне. За Япония пътува и Вероника Кънева, Царица Роза 2019.

По време на визитата в Мунаката казанлъшката делегация ще се срещне с представители на местните власти. Подаръци и покана за посещение на Празника на розата или на Тракийските празници през следващата година изпраща кметът на община Казанлък Галина Стоянова към новата кметица на японския град Мисако Изу, която да гостува в Казанлък с японски състав. 

Казанлъшката математическа гимназия носи за домакините си традиционни български сувенири и Бяла книга със символите на двете страни, в която да се отразяват впечатленията и срещите между двете страни занапред.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес