Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листата на "Демократична България" за парламент не беше приета в Стара Загора с уникално основание

13 октомври 2021, 07:00 часа • 2562 прочитания

Листата с кандидат-депутати за 47 Народно събрание на "Демократична България - Обединение" за 27 МИР не беше приета. Става въпрос за Стара Загора, а отказът беше постановен от Районната избирателна комисия (РИК) в града.

При предаването на документите, приемащите членове на РИК са установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, което приносителят на документите трябва да предостави, не са подписани ръчно, а върху тях е поставена сигнатура за електронно подписване, информира БНТ.

Заради това РИК Стара Загора счита, че не са спазени изискванията на чл. 255, ал. 1, т.1 от Изборния кодекс и на Решение № 579-НС от 23.09.2021 г. на ЦИК относно регистрация на кандидатите за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 г. Необходимите приложение и пълномощно на приносителите не са подписани от представляващите коалицията лица - Атанас Атанасов (председателят на ДСБ) и Христо Иванов (председателят на "Да, България").

Решението е обявено по реда на чл. 72, ал. 2 от Изборния кодекс и може да се обжалва в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес