Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето къде ще раздават благодатния огън в Стара Загора

10 април 2020, 15:03 часа • 2834 прочитания

0След среща днес на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан с областния управител Гергана Микова, кмета Живко Тодоров, началника на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) старши комисар Стоян Стоянов и свещенослужители стана ясно, че на Великден център на Пасхалните богослужения в Стара Загора ще бъде дворът на Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“. 

Литургията за Лазаровден остава в храм „Св. Троица“, а всички останали служби се концентрират в храм „Св. Николай“, където на Цветница ще бъде отслужена и света Божествена Златоустова литургия. От митрополията припомнят, че след среща на синода с министър-председателя Бойко Борисов е взето решение да не се раздават върбови клонки и цветя.

С отпадането на вечерния час в Старозагорска област вечерните богослужения ще започват, както беше предвидено първоначално - в 19 часа.

Началото на Великденското богослужение на Велика Събота, 18 април, е в 23:30 часа в двора на Катедралния храм „Св. Николай“. В полунощ владиката ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение, след което ще бъде отслужена Божествена света литургия.

На Възкресение Христово, 19 април, в 11 часа в двора на „Св. Николай" ще се отслужи Пасхално богослужение, на което на различни езици ще се чете Светото Евангелие. Литийните шествия и Великденският прием в Митрополитския дом се отменят.

Митрополит Киприан отново призова миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване в новосъздадената Facebook страница – Старозагорска света митрополия. Ще се излъчват богослуженията на Цветница и на Великден. Той апелира тези, които са пред храмовете да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес