Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека

04 февруари 2017, 15:03 часа • 1864 прочитания

Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". След вчерашния инцидент в една от читалните, при който пострада човек, положението продължава да се влошава и днес, предаде БНТ.

През изминалата нощ още няколко парчета стъкло и пластмаса са се отчупили от тавана в читалнята. Заради специфичната конструкция на сградата ледени блокове падат върху по-ниските покриви и климатиците. Покривът, който спешно се нуждае от ремонт, се състои от два слоя - външният е поликарбон, а под него е стъкленият. Стъклата обаче са напукани и при силните удари на ледаените блокове се чупят и падат вътре.

"В момента ситуацията е такава, че е невъзможна човешка намеса, за да се почистят тези надвесени ледени блокове, които предизвикват авариите", каза директорът на библиотеката Красимира Александрова. "Имахме и разговор с пожарната - категорични са и до голяма степен аз разбирам тяхното мнение, че е по-важно да се опази живота на хората, от колкото да се предприемат рискови действия", допълни тя.

Само преди дни служебният министър на културата Рашко Младенов каза в "Денят започва с културата", че правителството е отпуснало средства за ремонт на покрива, който от години е в лошо състояние и създава опасност за хората и книгите в библиотеката.

"Доколкото знам, има някакви разговори за тези 200 000 лева, които трябват, за да се направи тази библиотека и не се прави. Сега съм тук и моето обещание е, че на всяка цена това ще се свърши. Както се оказва, ние рискуваме и човешки живот. Вчера като отидох и видях за какво става дума – това е един оберлих, даже невидима е опасността отгоре, защото като е започнал да се топи снегът, и от там нататък рухва. Има едно огромно хале, което беше пълно с хора, които четяха вчера, и като погледнах същия оберлих, и си помислих какво може да се случи, просто ми настръхна косата", каза по-рано днес Рашко Младенв пред БиТи Ви.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес