Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма отказване: Екипът на Ваня Григорова вкарва във ВАС избора на Терзиев за кмет

26 юли 2024, 16:34 часа • 1244 прочитания

Председателят на БСП-София и на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков обяви, че ще обжалват решението на съда, което потвърди избирането на Васил Терзиев за кмет на София.

Административен съд София-град не уважи жалбата на Ваня Григорова и утвърди решението на Общинската избирателна комисия - Столична, взето след местните избори през есента на 2023 г. Това обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок и именно това е планът на групата около Григорова.

Още: Съдът поряза Ваня Григорова: Васил Терзиев е кмет на София

Иван Таков чака мотивите

"Очакваме мотивите на Административен съд София - град (АССГ) за решението да потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София, и най-вероятно ще обжалваме", каза Иван Таков на 26 юли.

Снимка: БГНЕС

"Очакваме АССГ да публикува решението с мотивите, за да се запознаем с тях. А след като го получим официално, ще го обсъдим в местната коалиция и ще вземем решение какви действия да предприемем. Най-вероятно ще следваме процедурата и ще обжалваме в законовия 7-дневен срок пред Върховния административен съд", посочи още той.

Вотът е "компрометиран", смятат от БСП-София

Според него "многобройните пропуски и манипулации, свързани с машинния вот, които станаха известни в хода на делото, ясно доказват, че местният вот в София миналата есен е компрометиран".

"С двойно по-голяма убеденост днес продължавам да твърдя, че изборите за кмет на София ни бяха откраднати", заяви лидерът на столичните социалисти. "Това дело ясно показа на софиянци, че резултатите от машинния вот са манипулирани. Разочарован съм от решението на съда. Очаквах, че многобройните манипулации, констатирани от експертизите, ще бъдат взети предвид".

Още: Ваня Григорова: Не е невъзможно да има нови кметски избори в София

Фактите: Терзиев е бил по-ощетен

Припомняме, че през март тази година експертиза доказа, че Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент на местните избори при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Това се видя от съдебната експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Заключението на експертите е, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282, каза секретарят на Общинската избирателна комисия-София Борислав Тасев.

Още: Флашките не лъжат: Липсват повече гласове за Терзиев, отколкото за Григорова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес