Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малина Едрева отговори на Борис Бонев за уличното осветление и тоалетните в София

28 август 2020, 13:49 часа • 2243 прочитания

Неверни изводи, алтернативни факти, създаване на алтернативна реалност за реализиране на политически амбиции – това вижда председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева в някои скорошни твърдения на независимия общински съветник Борис Бонев. Затова Едрева му отговаря с публикация във Facebook.

На първо място става въпрос за твърдението на Бонев и „Спаси София”, че Столична община иска да оскъпи пет пъти услугата осветление на публичните площи в града чрез нарочна обществена поръчка. 88 милиона лева за 2 години - толкова ще ни струва поддръжката на осветлението в София, каза Бонев, уточнявайки, че това е прогнозна цена.

„Столичната община обяви обществена поръчка за поддръжка, обновяване и изграждане на ново улично осветление в града със срок две години на стойност 36.8 млн лева. Като изисквания сме заложили осигуряване на поне 90% осветяемост през първата година и минимум 97% през втората. В договорът ще бъдат заложени и сериозни санкции при неизпълнение на тези параметри”, отвръща Едрева. Тя добавя и, че само ако работата е добре свършена, ще има удължаване на договора за още 2 години и прилага активен линк към условията на поръчката!

От линка, който е дала г-жа Едрева, ясно се вижда, че поръчката е на стойност 73 600 000,00 лв. без ДДС, а ако се прибави ДДС, става малко над 88 млн. лева. Точно тази сума посочи Борис Бонев преди 2 седмици. Но 73,6 млн. делено на 2 прави точно 36,8 млн., т.е. логиката сочи, че 36,8 млн. лева е цената за 1 година. А Бонев заяви в своето изявление, че в 88-те млн. лева по негови сметки влизало удължаването от две години.

Другото твърдение засяга т.нар. „тоалетни от злато”. „Обществените тоалетни при НДК, заедно с цялостното изграждане на инфраструктурата за тяхната експлоатация - канализация, водопровод и електрическа мрежа, струват по 104 хиляди лева. Тоалетните са две - при бул. „Партиарх Евтимий“ и зад НДК при бул. „България“. „Алтернативните факти“ на Борис стигнаха дори до там да отрича съществуването на втората”, коментира Едрева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес