Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ще струва безплатен градски транспорт при мръсен въздух в София и защо обсъждането на бюджета тръгва тихо?

15 януари 2020, 08:30 часа • 1782 прочитания

Не съм направил изчисление колко точно ще струва напълно безплатен градски транспорт. Но става въпрос за 10-15 дни годишно, а здравето на хората е по-важно. Така независимият общински съветник Борис Бонев коментира новите си предложения за борба с мръсния въздух, сред които най-драстичното е безплатен градски транспорт при много замърсен въздух. С предложенията му можете да се запознаете по-подробно в този материал!

Според Бонев, технически няма проблем да се въведат нискоемисионни зони в София – в първия ринг. Там имало камери, а те действали и като инструмент да се следи дали даден автомобил действително отговаря на екостандарта, за който твърди, че отговаря.

Що се отнася до идеята му за въвеждане на дронове, за да може да се следи замърсяването на въздуха – с анализ на място какво има в дима от даден комин, Бонев обясни, че се свързал с местни власти в Полша (Варшава и Краков), където имало такива практики и е поискал подробности, за да може да се подготви пилотен проект и в София. Общинският съветник е сигурен, че с дроновете ще може полицията да прави проверки в частни домове, защото сега се правят такива само в общински жилища.

Борис Бонев обаче е категоричен, че за битовото отопление генералното решение е газификация или работеща "Топлофикация". Да, за това трябват повече пари, но да имаш власт означава понякога да вземаш и трудни решения, е неговата теза.

Общинският съветник попита задочно и кмета на София Йорданка Фандъкова защо не информира добре гражданите на София за утрешното обсъждане на бюджета на столицата за тази година - в зала 5 на "Московска" 33, от 18:00 часа на 15 януари. Обявление за обсъждането засега липсва на първата страница на сайта на Столична община и Столичния общински съвет. Според Бонев, предложеният бюджет е много слаб и даде пример – прилича с бюджета за 2019 година, където за ремонт на тротоари до септември 2019 година са усвоени само 20%, а по много пера усвояването било само 30-40%. Най-вероятно на 6 февруари Столичният общински съвет (СОС) ще гласува бюджета.

Предложението за бюджета на София за 2020 година е следното – 1,703 млрд. лв., или с 47 млн. лв. по-малко спрямо 2019 година. Основните точки в бюджетната програма на общината предвиждат довършване на започнати инфраструктурни проекти, подмяна на превозните средства по част от линиите на градския транспорт, ремонт и изграждане на няколко детски градини и училища. Именно по точката „завършване на инфраструктурни проекти” Бонев критикува вечното завършване на „Каблешков”, след като уж всичко е отчуждено, а бавенето е с години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес