Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът Владимир Георгиев връчи ежегодните стипендии на изявени самоковски ученици

22 август 2022, 16:15 часа • 1956 прочитания

Кметът на Самоков Владимир Георгиев връчи удостоверения за ежегодните стипендии на Общината на изявени ученици, става ясно от публикация във "Фейсбук" на местната администрация. 

 Община Самоков ежегодно дава стипендии на самоковски ученици и студенти с постижения в областта на хуманитарните и природоматематически науки, изкуствата и спорта. Общинските стипендии са в размер на 1000 лв. Стипендиите за малките спортисти са по 500 лв. 

"Успехите на самоковските деца в образованието, изкуството и спорта ни изпълват с гордост. Името на Самоков е изписано до не едно или две имана на самоковчета, които заемат призови места в международни и национални конкурси, състезания и олимпиади", пишат още от Общината в социалната мрежа. 

Ето наградените ученици в съответната област тази година: 

Общинска стипендия за постижения в областта на природоматематическите науки на името на акад. Любомир Чакалов получи Мелани Пиргова. Мелани е студнетка четвърти курс направление „военен лекар“ във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Ръководител на студентски екип Space doctor, който печели наградата на Dasault Aviation в конкурс на Европейската космическа агенция за проекта си Semi Autonomous Resuscitation Space Robot, представен в Париж.

Общинска стипендия за постижения в областта на хуманитарните науки на името на Константин Фотинов получиха Моника Попова и Доника Баракова. Моника е ученичка в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. Допринася за издигане престижа на училището си с отличния си успех и като се класира на първо място на XIII Международeн конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“ категория „компютърна рисунка“ и на второ място на Национален конкурс „Аз, моят град и морето!“. Удостоена е с поощрителна награда от XXIV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“. Доника е ученичка в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ и завършва учебната 2021-2022 година с отличен успех. Класира се на трето място със стихотворението си „Признателност“ в Националния литературен ученически конкурс „Не се гаси туй що не гасне“.

Общинска стипендия за постижения в областта на изобразителното изкуство на името на Наум Хаджимладенов получи Мария Йонкова. Мария е възпитаник на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. Освен с отличния си успех издига престижа на училището и със своите постижения – Бронзов медал от Световен конкурс за детска рисунка „Малък Зоргаф“.

Общинска стипендия за постижения в областта на музиката на името на Васил Стоин получиха Диана Чаушева и Димитър Рогачев. Диана е ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – гр. София с профил „цигулка”. Нейните постижения за изминалата година са: Първа награда от Международния цигулков конкурс “Young Paganini”, Полша; Първа награда от втори конкурс „Кантус Фирмус“ и Голямата награда на конкурса – концерт с оркестъра на Класик ФМ в зала България; Трета награда от Международен цигулков конкурс „Илона Фехер“, Будапеща; Трета награда от Международния конкурс за ансамбли и солови изпълнители „Проф. Асен Диамандиев“ Димитър е ученик в 12 клас на Профилирана гимназия ”Константин Фотинов” Димитър има траен интерес към музиката. Следвайки музикалните си интереси, той участва в различни музикални събития и конкурси. Печели първо място от Шестнадесети международен фолклорен конкурс „Пауталия“, 1 награда от XIII World Open Music Competition”, онлайн; Първо място от XXI Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“; Първо място от IX Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“; две първи места от III и IV Международен музикален онлайн конкурс „Gates of Hope” – Израел; Първа награда от International Competition Festival for Young Musucian “Sergej Mihajlov”, Македония

Общинска стипендия за спорт получи Атанас Петров. Той е ученик в 9 клас на Средно училище „Отец Паисий“. За изминалата година има завоювани следните отличия: Първо място от Купа „Пирин“, слалом; Първо и второ място от Международно състезание купа „Пиба“; 1 място купа „Капи“ паралелен гигантски слалом.

Двете стипендии за „Млад талантлив спортист от зимните спортове” получиха Яна Попова и Петър Милев. Яна е ученичка в 7 клас в Спортно училище „Никола Велчев” с профил „сноуборд”. Носителка е на купа „Надежди” - ежегодна награда на Българската федерация по ски, която се присъжда за най-добро цялостно класиране през сезона. Яна има един златен и един сребърен медал от Държавни първенства, 4 златни медала от купа „Мальовица”, „Бороборд“ и „Алекс Иванов“ и два бронзови медала от купа „Бороборд“ и „Блейд“. Петър е ученик в 7 клас на Спортно училище „Никола Велчев“, профил ски-бягане. Носител на купа „Надежди“ във своята възраст. За изминалия сезон завоюва тринадесет златни медала от Държавни първенства и купи.

Всички новини за Самоков четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес