Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Георгиев: СОС ще продължи да подкрепя украинците, София ще бъде техен дом

24 февруари 2023, 11:06 часа • 1392 прочитания

"Днес се навършва една година от нападението на Русия над Украйна. От началото на една брутална, смъртоносна, противоречаща на международното право и здравия разум война. Война безсмислена, необяснима и отвратителна. Война на един диктатор със свободния свят. На руския агресор с храбрия народ на Украйна".

Това пише във Facebook председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по повод годишнината от инвазията на Владимир Путин на украинска територия.

"Една година, в която всеки ден скърбим за жертвите на агресията и преживяваме заедно със стотиците хиляди украинци с разбити съдби. Едновременно с това българският народ показа ясно своята съпричастност и готовност да помага", добавя Георгиев.

"От първия ден на това варваство ние, общинските съветници от ГЕРБ-СДС имаме ясна и категорична позиция срещу нападението над суверенна Украйна. Не сме се страхували да я заявим ясно и твърдо и да я облечем в конкретни решения. Въпреки необяснимите и до днес за мен спорове с колегите от някои политически сили, евроатлантическото мнозинство в съвета надделя решително", заявява той.

Начело с кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници бяха осигурени средства за транспорт до града и настаняване на търсещите закрила. Дадена им бе възможност да използват безплатно публичния транспорт в София. Създаде се хуманитарен център заедно с организациите, работещи за тяхното приемане и интеграция, припомня Георгиев.

"Въпреки съпротивата взехме и препотвърдихме решението знамето на Украйна да бъде поставено до тези на Столична община, България и ЕС.

Положихме грижи за интеграция на украинските деца в нашите образователни институции. Заедно с хиляди състрадателни граждани отворихме София за търсещите убежище и закрила.

Столичен общински съвет ще продължи да подкрепя гражданите на Украйна и те ще намират убежище и временен дом в София до края на тази война, докато могат спокойно да се завърнат в своята Украйна!", завършва Георги Георгиев.

ОЩЕ: Борисов: Да продължим да помагаме на приятелска Украйна срещу диктатора Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес