Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

26 април 2024, 11:48 часа • 1651 прочитания

Проектът за ремонт на бул. "Патриарх Евтимий" предвижда бус лента и велоалея. Отпадналите паркоместа пък ще се  компенсират на бул. "Витоша". Това предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, общинските съветници Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Проект заложена още в устройствения план. Той не е мой, не е на кмета Терзиев, не е на "Спаси София", той е на София", каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Какво се предвижда?

Предвижда се обособяването на основна бус лента, както  и монтирането на специални платформи, с които нископодовите тролейбуси ще бъдат достъпни. 

ОЩЕ: Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Андрей Зографски уточни, че лентите за движение остават две, плюс обособяване на бус лента. "Няма защо бул. "Патриарх Евтимий" да не е в този формат. Никъде не се премахва паркирането", увери той и заключи, че това е един проект, който предвижда удобна, функционална, безопасна среда.

Синя зона и в неделя?

"Проектът се опитва максимално да помогне на живущите да нямат проблеми с паркирането", заяви общинският съветник Симеон Ставрев. И обясни, че в района има повече от 10 паркинга и гаража. "Гаражът под НДК е с вместимост 1 000 автомобила. Проблемът с паркирането може да бъде решен", добави той.

ОЩЕ: Мащабен проект превръща Патриарха в булевард с европейски вид (СНИМКИ)

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков коментира, че осигуряването на нови велоалеи категорично подобрява качеството на живот.

Обмисля се и промяна на правилата за паркиране - зелената зона да важи и в неделя, да се окрупнят зоните, както и да се коригира работното време. 

Проектът следва да се реализира до месец.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес