Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва спешна ваксинация на животни и дезинфекция край Варна заради антракса

18 юли 2015, 17:20 часа • 6707 прочитания

Предприети са всички действия по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Наложена е забрана на за паша на всички животни в населеното място, където почина мъж от антракс. Това съобщи на брифинг д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция за безопасност на храните-Варна.

"Всички животни в населеното място са в дворовете на своите собственици и не се допускат навън. В понеделник започва ваксинация на животните срещу заболяването антракс. Гражданска защита извършва дезинфекция на сметището в село Млада гвардия, където има информация, че са изхвърлени остатъци от заразеното животно", обясни д-р Денев. Той посочи, че са иззети всички количества месо под формата на наденици и ще бъдат унищожени с екарисаж.

Д-р Денев уточни, че все още не е напълно установено дали умрялото животно е източник на заразата. „Пробите ще бъдат готови и потвърдени следващата седмица. На този етап няма информация за месо, попаднало в търговската мрежа. От въпросното животно са произведени наденици, консумирани единствено от тесен кръг роднини на починалия. Няма информация за други починали животни в този двор или други селскостопански обекти в населеното място”, увери д-р Даниел Денев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес