Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За перфектен финиш на изделията от дърво

25 септември 2024, 12:27 часа • 333 прочитания

За обработване на изделия от дърво могат да се използват различни шлайфмашини –  ротационни шлайфмашини, лентови шлайфмашини, виброшлайфи, делташлайфи и др.

Лентовият шлайф например представлява машина, при която лентата се върти около вал и се използва за всички видове довършителни работи. Лентовият шлайф създава чудесна основа за последваща обработка на дървото с фина шкурка или виброшлайф. Ръчното шлайфане е подходящо за малки детайли, но ако трябва да обработвате големи повърхности, тогава е необходима машина. Тогава на помощ идва виброшлайфът.

Вибрационните шлайфмашини се използват за фино обработване на материала, така че да се постигне изглаждане на неравностите.  Както подсказва името им, те вибрират с определена честота, за да извършват шлайфането. Намират приложение в ремонтните, строителните дейности и мебелната промишленост. Вибрационните шлайфмашини могат да се използват както за хоби, така и за професионална цел.

Предимството им е, че не оставят следи по материала, който обработват, благодарение на плавните движения на машината. Друго много голямо предимство на виброшлайфите е, че обработват перфектно ъгли, за разлика от много други шлайфмашини. Освен за обработка на дърво, вибрационните шлайфмашини намират приложение и за обработване на метал, мазилка, пластмаса, стара боя, ръжда.

Те включват подложка и шкурка и могат да се сменят. Някои модели включват дори система за прахоулавяне, благодарение на която се намалява количеството прах, което се отделя, тъй като вибрационните шлайф машини за дърво са предназначени за сухо шлайфане. 

Можете да избирате между акумулаторни, електрически и пневматични виброшлайфи. Акумулаторните шлайфмашини са подходящи за шлайфане на труднодостъпни места благодарение на акумулаторните батерии, като най-разпространени са 18 и 20 V. Някои акумулаторни модели имат микрофилтърна система за улавяне на отделения прах.

Най-разпространените видове обаче са електрическите виброшлайфи. Те са мощни, издръжливи и работят по-продължително, отколкото предишните видове, тъй като не е необходимо да се зарежда батерията. Работата с електрическа вибрационна шлайфмашина e лесна и безопасна. Мощността им обикновено варира между 150 и 600 W. Амплитудата на движение на подложката също е различна при различните модели. За грубо и бързо обработване можете да използвате такива модели с амплитуда между 3 мм и 4.5 мм, а за фина обработка – между 1.5 мм и 3 мм.

Освен тях се срещат и пневматични виброшлайфи, които се използват от хоби и професионални майстори. Работят със сгъстен въздух, който се подава от компресор за въздух. Използват се шлайфане на големи и равни повърхности.

Предимството на вибрационните шлайфмашини е, че позволяват работа с една ръка. Те са леки, маневрени и удобни. За разлика от тях лентовите шлайфмашини изискват работа с две ръце, но те са значително по-мощни и по-бързо отнемат от материала.

При обработка на дърво винаги носете защитно облекло и предпазни средства като очила и маска за лице, така че да предпазите очите и дихателните пътища. За да имате безопасна работа с машината, не я претоварвайте и не прилагайте по-голям натиск от необходимото, за да не се нараните. Преди смяната на аксесоарите задължително изключете машината.

Вид виброшлайф е делташлайфът. Подходящ е за работа на труднодостъпни места, каквито са ъглите например. Използва се за фино обработване на повърхности. Освен за дърво, можете да го използвате за метал, гипс и пластмаса. Делташлайфът е подходяща машина, ако трябва да шлайфате малки плоски повърхности, като смяната на шкурката става бързо и безпроблемно.

Разновидност на вибрационната шлайфмашина е и ексцентършлайфът. Той включва шлайфаща плоча, която освен да вибрира, извършва и ротационни движения. Затова екцентършлайфът се нарича още ротационна шлайфмашина. Ексцентършлайфът се използва в дървообработването, но намира приложение и в обработката на метал. Подходящ е за грубо, но и фино шлайфане на повърхности. 

Откъде да закупя шлайф машини за дърво?

Търсите шлайф машина за обработка на дърво, но не сте сигурни коя машина е подходяща за Вас? Тогава можете да се обърнете към специалистите на onlinemashini.bg, които с радост ще Ви помогнат. Ако имате въпроси, можете да се обадите на телефон 0876 170 044. Поръчката можете да направите както по телефон, така и директно онлайн, като попълните само имена, начин на плащане и данни за доставка.

В onlinemashini.bg ще откриете шлайфмашини на едни от най-ниските цени на пазара, като често много от продуктите са на промоция, така че да бъдат достъпни за клиентите.

Можете да изберете мястото, където да се достави пратката – в офис на куриер, до личен адрес или шоурума на онлайн магазина, който се намира в град София.  Доставката се осъществява бързо – до 3 работни дни. А ако поръчате продукти на стойност над 70 лв, получавате безплатна доставка.

В онлайн магазина onlinemashini.bg ще намерите виброшлайфи, делташлайфи, лентови шлайфмашини, както и много други шлайф машини за дърво на утвърдени марки на пазара каквито са: Einhell, Bosch, DAEWOO, Makita, DeWALT, Metabo, Hecht, Milwaukee, Raider както и много други.  Ще откриете и много други машини за обработка на повърхности и довършителни работи. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес