Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай и Бразилия пробутват мирния си план пред ООН. Украйна е намерила идеалния посредник?

25 септември 2024, 12:08 часа • 881 прочитания

Бразилия ще се стреми да гарантира, че на среща на 27 септември, по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, представителите на страните от Глобалния юг ще подкрепят плана за мир, изготвен съвместно с Китай. Това заяви президентът на южноамериканската страна Луис Инасио Лула да Силва, изтъквайки проекта за мирни преговори при откриването на сесията.

Бразилия и Китай търсят подкрепа от Глобалния юг

Бразилски дипломати твърдят пред агенция Reuters, че външнополитическият съветник на Лула да Силва - Селсо Аморим - ще търси подкрепа за плана от представителите на 20 държави от Глобалния юг в края на седмицата: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг.

На събитието ще присъстват представители на Обединените арабски емирства, Мексико, Южна Африка, Саудитска Арабия, Индонезия, Египет, Колумбия и още. „Целта е да изслушаме това, което тези страни могат да предложат, да създадем критична маса и да разгледаме тези точки", коментира пред Reuters мирния план бразилски дипломат.

Спорният план за мир

Планът на Пекин и Бразилия беше представен през май след посещението на Аморим в Китай. Той беше разкритикуван от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като според него е предварително договорен с режима на руския диктатор Владимир Путин: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО).

В проекта на Китай и Бразилия никъде не се споменава изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински земи. Вместо това се говори за неразширяване на бойното поле, диалог с равнопоставено участие, деескалация, размяна на военнопленници. Призовава се да не се използват ядрени оръжия и да не се застрашават атомни електроцентрали, а освен това светът да не се разделя на "изолирани политически или икономически групи".

Бразилия и Китай са част от БРИКС - групата с влияние в международната икономика, в която членува и Русия.

Планът предлага спиране на конфликта по сегашната фронтова линия, което противоречи на Формулата за мир на Володимир Зеленски - тя изисква руските войски да се изтеглят до границите на Украйна от 1991 г. Украинският лидер вече обяви, че до края на годината се надява да е подготвил мирен план, а също така очаква втора международна мирна конференция, на която да участват и руски представители.

Украйна смята, че Индия е най-добрият посредник за мир?

Междувременно в Politico се появи материал, в който се казва, че Украйна е намерила своя предпочитан посредник, който да помогне за прекратяване на войната с Русия - индийският премиер Нарендра Моди.

Снимка: X.com/Volodymyr Zelenskyy

Като част от процъфтяващите дипломатически отношения между двете страни Зеленски се срещна с Моди в понеделник вечерта в Ню Йорк. По време на срещата двамата лидери и техните екипи обсъдиха пътя към мирно споразумение.

Високопоставен украински служител, на когото е предоставена анонимност, потвърждава пред брюкселското издание, че Индия е голямата надежда на Киев за постигане на мирно споразумение, което би удовлетворило Украйна.

Още: Боеприпаси от Индия влизат в Украйна чрез европейски купувачи, предизвиквайки гнева на Русия

Според същия служител - по време на летните разговори с украинската страна Моди е бил категоричен, че макар Украйна неизбежно да трябва да направи компромис по някои въпроси, за да прекрати настъплението на Москва, всички предложения за прекратяване на войната не трябва да включват отстъпване на територия на Русия. В очите на Киев индийският премиер е изминал дълъг път за кратко време.

Когато той посети Москва през юли и топло прегърна руския диктатор Владимир Путин, отговорът от Киев беше язвителен. Зеленски нарече прегръдката, станала в същия ден, когато руски ракетен удар уби десетки украинци, „огромно разочарование и унищожителен удар по усилията за мир“. Оттогава обаче Украйна все повече гледа на Индия като на идеален посредник в отношенията с Кремъл.

Макар че Ню Делхи последователно се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна, страната се изказва в подкрепа на зачитането на суверенитета и териториалната цялост и прекратяването на войната. Шест седмици след като пътуването му до Москва предизвика недоволството на Украйна, Моди пътува до Киев, за да се срещне със Зеленски. Той се зарече да бъде „приятел“ и да помогне за постигането на мирно споразумение: Съветникът по националната сигурност на Индия отива при Путин за мир в Украйна.

Индия може би е единственият глобален играч, който може да играе тази роля - или поне единственият, който може убедително да се представи като неутрална страна както спрямо Москва, така и спрямо Киев, анализира Politico.

„Ние сме страна, която може открито да говори с руснаците за този (украински) проблем“, заяви индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар по време на посещение в Малайзия през март. Путин потвърди това по-рано този месец, заявявайки, че има „доверие и увереност“ в Индия, Китай и Бразилия да служат като посредници в отношенията с Украйна.

При посещението си в Германия по-рано този месец Джайшанкар заяви, че Индия е „загрижена и ангажирана“ с опитите да се намери начин за прекратяване на войната, и потвърди, че „са направени предложения“ страната да бъде домакин на собствена мирна среща на върха. Той допълни, че във всички подобни разговори ще трябва да участва и Русия, като отхвърли идеята за мирна конференция в швейцарски стил, която да не е подкрепена от Кремъл.

В Берлин този месец Джайшанкар не каза дали Индия планира да представи свое собствено предложение за мир. Но в Киев има големи надежди, че Ню Делхи ще се активизира в бъдеще.

„Мога да кажа, че Индия е надежден партньор за Украйна и е глобална сила, която може да повлияе на динамиката и хода на събитията в света“, заяви пред Politico говорителят на украинското външно министерство Хеорхий Тихий. „И ние искаме да видим участието на Индия в процеса на мирната формула, тъй като Индия може да промени ситуацията“.

Още: Таен търговски канал: Индия осигурява на Русия части за военно оборудване срещу Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес