Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 язовира са с ниски нива към началото на есента

25 септември 2024, 13:50 часа • 334 прочитания

Язовирите "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Ястребино", "Асеновец", "Георги Трайков", "Домлян", "Пясъчник", "Тополница", "Копринка" и "Жребчево" са с ниски нива в сравнение с предходни години. Това сочи в свой отговор на депутатски въпрос служебният екоминистър Петър Димитров.

Пет от въпросните язовири се ползват и за доставка на питейна вода - "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Ястребино" и "Асеновец". А в рамките на няколко министерства има междуведомствена група, която работи, за да очертае краткосрочни и дългосрочни проблеми със снабдяването с питейна вода и напояването.

Димитров уточнява, че 2024 година се окачествява като много суха година. Но ВиК, кметовете на общини, областните управители и регионалното министерство (МРРБ) са отговорни за проблемите със снабдяване с питейна вода, добавя екоминистърът. И напомня, че земеделското министерство и „Напоителни системи“ трябва добре да си правят сметката колко вода може да отиде за напояване. Системата за напояване (хидромелиорации) не работи, защото не е поддържана и трябва да се възстанови, казва още Димитров.

Още: България е жадна: Мрачни данни за водата у нас през 2024 г.

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес