Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпрос на доверие

02 юли 2013, 17:40 часа • 6665 прочитания

По време на турнира за Купата на конфедерациите Бразилия излезе като победител на стадиона, но улиците й бяха разтърсени от демонстрации и конфликти.

Турнирът, който трябваше да бъде генерална репетиция за Световното първенство по футбол, постави най-голямата южноамериканска страна в заглавията на световните издания, но по съвсем различни, неподозирани от нея причини.

Разходите по организирането на турнира за Купата на конфедерациите, Световното първенство през 2014 година и Олимпийските игри бяха основен мотив за много протестиращи, но демонстрациите започнаха по други причини и бяха аргументирани от други притеснения.

Корупцията, държавното образование и здравната система, полицейското насилие и престъпността, тарифите в обществения транспорт, правата на хомосексуалните и конституционните промени бяха проблемите, които бяха повдигнати от улицата.

Мащабът на протестите разтърси бразилския политически елит, на който му трябваха дни, за да измисли как да отговори и все още работи по отговорите си. А тук отново действията на полицията бяха обект на всеобща тревога.

Вестник „Естадо де Сао Пауло” обяви, че протести са били провеждани поне веднъж на всеки час, като са засегнали 353 бразилски града.

Бе съобщено за шестима души, загинали при инциденти по време на протестите, и за десетки ранени, докато кадри на изстрелян сълзотворен газ и летящи гумени куршуми изпълниха националния ефир.

Дори по време на финала на стадион Маракана в Рио де Жанейро, където националният отбор спечели изумителна победа над Испания, газът от близките сблъсъци успя да достигне до някои от зрителите.

ФИФА със сигурност ще има някои въпроси относно сигурността към бразилските власти, особено в перспективата на Световното първенство по футбол през следващата година.

Това ще бъде източник на нови тревоги за правителството, но в очакване на изборите през 2014 година, президентът Дилма Русеф има много по-неотложни проблеми за разрешаване.

В унизителен за нея момент, след като бе освиркана по време на церемонията по откриването на турнира, тя реши да не присъства на финала в неделя. Така, на министъра на спорта Алдо Ребело бе предоставена отговорността да вземе трофея.

Публикувано в събота проучване на общественото мнение разкри, че 30% от бразилците смятат администрацията на Русеф за „добра или отлична”. Само три седмици по-рано процентът на хората, мислещи по този начин, бе 57%. Социологическата агенция „Датафоля” анализира спада като „най-голямото понижение между две проучвания от 1990 година насам”. А съвсем доскоро управлението на Русеф имаше рекордно високо одобрение.

Държавният глава ще получи успокоение донякъде от факта, че мнозинството от населението все още подкрепя правителството й, като 73% оценяват представянето му като средно или отлично.

Малко политици в Бразилия обаче имат съмнения относно това дали тяхната надеждност е била подложена на съмнение от събитията през последните седмици.

Правителството и парламентът побързаха да одобрят или изменят някои правила, за да отговорят на изискванията на протестиращите.

Например бяха поискани повече пари за обществения транспорт, както и привличане на чуждестранни лекари, които да компенсират недостига на персонал в системата за обществено здравеопазване.

Не бе приета спорна конституционна поправка, която според някои критици ще отслаби правомощията на федералните прокурори да разследват случаи за корупция. Редица местни власти отмениха увеличаването на билетите за градския транспорт, който бе основен мотив за началото на протестите.

Президентът Русеф също предложи референдум относно политическата реформа, но мярката, която трябва да бъде завършена, остава в центъра на разгорещен дебат. Растящите успехи на Бразилия през последните години извадиха милиони хора от бедността и създадоха очаквания, които в много сфери не бяха оправдани.

Защо образованието на детето ми не е подходящо? Защо болницата в квартала ми е толкова бедна, пътищата толкова лоши, а данъците ми толкова високи? Защо престъпността в градовете ни е толкова голяма? Това са само някои от въпросите, които бяха повдигнати, а знаменитото спортно събитие бе подиум, от който те можеха да бъдат обявени пред целия свят, получавайки импулс и от социалните медии.

Сега отговорът на всички тези въпроси зависи от бразилските политически лидери, които се намират под внимателния поглед на народа както никога досега.

ВВС

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес