Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС даде ход на делото за броене на разписките

15 ноември 2021, 16:16 часа • 1504 прочитания

ВАС даде ход на делото по жалба на ДБ и ИБГНИ срещу решението на ЦИК за 100% броене на разписките от машинния вот, като мотивът е непропорционалност на взетото решение.

На съда бяха представени писмени доказателства, а жалбоподателят Мая Манолова поиска от ВАС да обяви Съдът ще се произнесе „във възможно най-кратък срок“ по решението на ЦИК, стана ясно след заседанието.

Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК все пак да се броят на 100% контролните разписки от машинното гласуване е незаконно и в пълно несъответствие с целите на Изборния кодекс. ЦИК е дописала Изборния кодекс, без да има това право, смята тя. "В 14.50 в ЦИК е пристигнал само един секционен протокол заради броенето на разписките, което нарушава принципа на пропорционалност и очевидно затруднява отчитането на вота", каза още Манолова.

Тя се позова на друго решение на ВАС от тази година за отмяна в методическите указания на 100-процентно броене на разписките.

Манолова каза още, че целите на машинното гласуване са да осуети човешката намеса в изборния процес. "В Изборния кодекс е записано, че документът, който удостоверява вота на избирателите е машинния протокол и хартиените разписки нямат характера на документ", уточни Манолова.

Тя подчерта, че все още има Секционни избирателни комисии (СИК), които не са предали протоколите и резултатите от гласуването. Тя посочи, че има само една избирателна комисия, която е предала в ЦИК протоколите от гласуването. Недоверието в изборния процес нараства, като това е целта на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП, категорична бе Манолова.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес