Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тотнъм излъга Нюкасъл и запазва шансове за Шампионската лига

09 февруари 2013, 16:39 часа • 6703 прочитания

В изключително важен мач в битката за зона Шампионска лига отборът на "Тотнъм" спечели с 2:1 срещу "Нюкасъл" и по този начин излезе временно на трето място в Премиершип преди домакинството на "Челси" на "Уигън".

Мачът започна буреносно, като голямата звезда на „шпорите” Гарет Бейл още в първата минута направи марков пробив по левия фланг и пусна страхотен пас в малкото наказателно поле, но там Клинт Демпси закъсня и си пролича, че „Тотнъм” играят без типичен централен нападател – Дефо е контузен, а Адебайор започна на пейката заради дългото пътуване от ЮАР.

В четвъртата минута обаче Бейл не прости на Тим Крул – пряк свободен удар за домакините и уелсецът майсторски завъртя топката в левия ъгъл на холандския вратар, като Джеймс Пърч от гостите не подскочи в стената и носи основна вина за точния удар – 1:0.

Голът обаче не стресна „Нюкасъл”, ами ги мотивира. След десетина минути игра Папис Сисе с глава можеше да изравни, но параболичният му удар премина в страни. Не така обаче стояха нещата в 24-тата минута – тогава новата звезда на „свраките” Муса Сисоко се освободи на десния фланг, върна към Йоан Гуфран, който стреля и след рикошет топката отиде в горния ляв ъгъл на Уго Йорис – 1:1.


Изравнителното попадение определено оказа влияние и на двата отбора, които се вкопчиха в безмилостна битка в средата на терена. „Тотнъм” опитваше натиск, но „Нюкасъл” спираше домакините и явно двата отбора внимаваха повече да не допуснат нов гол до почивката, отколкото да се борят да вкарат още.

Началото на второто полувреме беше белязано от много неприятен инцидент – при борба за топката на тъча Кайл Уокър стигна пръв и изрита кълбото, но бутоните му задраха крака на голмайстора на „Нюкасъл” в мача Йоан Гуфран, който беше изнесен на носилка със съмнение за фрактура.

Равностойната игра принуди Вияш-Боаш най-после да вкара типичен централен нападател в лицето на Адебайор, но въпреки това „свраките” се бранеха отлично. В 78-та минута обаче игралият отлично до този момент Джеймс Пърч направи груба грешка при една тупкаща топка в центъра на терена, Гарет Бейл се възползва, включи турбо двигателя и излезе сам срещу Крул, като успя да прекара топката през краката му – 2:1.

Голът смрази гостите и само две минути по-късно Крул увисна при един корнер, но по чудо Стивън Колкър не уцели празната врата. В 86-тата минута развихрилият се Бейл се измъкна при нова контраатака, но този път Тим Крул показа класа и спаси силния му удар.

Заради сериозното забавяне около контузията на Гуфран беше дадено седем минути продължение, а в него Шола Амеоби можеше да изравни, но Йорис се хвърли отчаяно и пресече удара на нападателя на "свраките", а в ответната атака Джейк Ливърмор получи топката в наказателното поле, но ударът му беше блокиран. А в последната минута Гарет Бейл незнайно как не направи хеттрик след като Крул спаси удара му, топката се върна в него на празна врата, но той с по-слабия си десен крак не уцели. Бейл успя да тества Крул и още веднъж преди края на мача с удар от дъгата на наказателното поле, но холандският вратар пак спаси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес