Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици почетоха Ботев на Околчица, сирени в памет на загиналите за свободата огласиха България

02 юни 2024, 13:28 часа • 1462 прочитания

Стотици граждани от цялата страна се качиха тази сутрин на връх Околчица, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета, предаде БТА.

За да се преклонят пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, пеша от село Паволче заедно с останалите присъстващи се качиха и част от официалните лица, сред които служебният премиер Димитър Главчев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. 

В словото си Кирова посочи, че качвайки се нагоре е осъзнала, че когато човек е на поход, трябва да е готов във всеки момент да подаде ръка. "Да живеем в общество, което е разделено, няма как да продължаваме напред", каза тя. Още: Какво се случва със съпругата на Христо Ботев след смъртта му?

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Дълбок поклон пред всички загинали на свободата на България. Да живее България", заяви в словото си служебният премиер Главчев. 

Поклонението продължи с трисагий в параклиса под паметника на върха, кътдето бяха поднесени цветя и венци на признателност.

Точно в 12 часа с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани страната отдаде почит към паметта на загиналите за свободата на България.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес