Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сайт и инструмент срещу депресията лансират от НПО, подготвят и версия за украинците в България

22 декември 2022, 18:31 часа • 3053 прочитания

Сайт и инструмент за борба с депресията, разработени по линия на Европейския алианс срещу депресията, съвсем скоро ще бъдат преведени на украински език, за да може да се ползват и от украинските бежанци в България. Това беше съобщено по време на конференция, организирана от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация (СПОК), което е национален координатор на Европейския алианс срещу депресията и провежда различни дейности в подкрепа на психичното здраве, включително и на украинските бежанци. 

Сайтът е на български език и може да се ползва напълно безплатно от хора с депресия, младежи, има опции за всички, за семейство и приятели, за обществени специалисти, отделно – за здравни специалисти, за които функционира, също безплатно, Интернет-базиран инструмент, посочи клиничният психолог д-р Юри Кацаров

В професионалните среди инструментът набира популярност. „Вече имаме около 100 терапевти в България, които използват инструмента в помощ на своята работа и провеждаме регулярни обучения и семинари", съобщи председателят на СПОК Албена Дробачка.

„Сертифицираме всеки от изявилите желание и преминали обучение за ползване на инструмента“, добави тя.

Веселина Паскалева, която е сред преподавателите на психолози и психиатри, заявили желание да работят с инструмента, посочи, че целта е да се достигне до възможно най-много хора, които нямат лесен достъп до терапия, както и до повече здравни специалисти, например лични лекари.

Защо е толкова важна борбата с депресията обясни д-р Кацаров: „40 милиона души в Европа страдат от депресия, според изследване от миналата година. Доказано е, че продължителността на живота се намалява с 10 години при хора, диагностицирани с депресия, освен това депресията е най-честата причина за самоубийства. Дори леката депресия се оказва, че е голямо страдание, също намалява продължителността на живота и е съпроводена с висок риск от суицид“.

Той съобщи, че всяка година около 800 000 души умират от самоубийства в целия свят, а за ЕС цифрата е 48 000 души или повече от 11 на 100 000 души посягат на живота си и го губят. Психологът отбеляза, че повече от два пъти повече мъже умират от самоубийство, отколкото жени и коментира: „Докато жените по-често страдат от суицид, мъжете по-категорично и по-смъртоносно посягат на себе си“.

Д-р Кацаров посочи още, че е огромен броят на хората, направили опит за самоубийство и разказа конкретни случаи от клиничната си практика.

Инструментът за борба с депресията е насочен именно за подобряване на грижата за пациенти с депресия и превенция на суицидното поведение. „Особено полезен е инструментът за хората в по-малките градове и малки населени места, които нямат достъп до специалисти - това е възможност тези хора да получат някаква помощ, да бъдат насочени, да получат подкрепа и разбира се - да се справят с проблемите, които имат към момента“, добави д-р Кацаров.

За повече информация, посетете самия информационен сайт iFightDepression® и инструментa за специалисти

ОЩЕ от конференцията: Проф. Владимир Чуков: Вирусът на войната в Украйна се намира в Кремъл 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес