Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръководството на СУ помоли за разбиране към окупацията

26 октомври 2013, 15:00 часа • 38104 прочитания

След продължило няколко часа заседание на Ректорския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и разговор с представители на „Ранобудните студенти”, от СУ оповестиха, че засега няма да предприемат действия срещу протестиращите.

Решението на Ректорския съвет, което е обсъдено и със студентите, е да има извънредно заседание на Академичния съвет на СУ в понеделник, 28 октомври, от 14:00 часа. На това заседание ще бъдат обсъдени мерки с цел избягване на административен хаос.

От ръководството на СУ призовават всички студенти, преподаватели и служители на университета да проявят разбиране към окупацията. Докато тя е в сила, няма да има учебни занаятия.

„Аз лично казах, че смятам, че сега не е времето за окупация, не е мястото и начинът. Студентите имат абсолютно право на протест, когато не са съгласни, но не са избрали правилно времето, мястото и начина”, заяви ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

„Няма значение дали е един или сто, нека не говорим за бройки. Тук се говори за морална позиция. В понеделник ще ви обясня какво решение е взел Академичният съвет”, уточни проф. Илчев.

Попитан дали студентите са получили ключ от охраната, той отговори: „Не знам. Тук е началникът на охраната, управителят на сградата е тук през цялото време, както и цялата охрана, но ще проверя”.

Междувременно на страницата на „Ранобудните студенти” във Facebook беше публикувано поздравление към професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, за именния му ден. Също там се появи съобщение, че символично български студенти ще блокират за кратко главния вход на Университета в Грьонинген, Холандия, в знак на подкрепа на блокадата в СУ.

Оказа се и също, че не всички преподаватели, които искат да подкрепят протеста, са разбрали за днешната среща в двора на СУ от 12:30. Отново във Facebook е организирана група, в която преподаватели се записват и желаят да се присъединят към възпитаниците си с искане за оставка на Народното събрание, а срещата е насрочена за 18:00. Във Facebook групите, в които се организира протестът ДАНСwithme, беше обявено, че днес шествието с искане за оставка на сегашното управление ще започне от сградата на Софийския университет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес