Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи поискаха от Радев вето върху"олигархичния" закон за концесиите

30 януари 2017, 19:08 часа • 2320 прочитания

Над 100 протестиращи се събраха пред сградата на президентството с искания новоизбраният президент Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите.

Основните искания на протестиращите са да бъде оставен сегашният срок за отдаване на концесия - до 30 години, както и да не се отдават републикански пътища, минерални води и прочие, а да бъдат обявявани концесии само за строителство и услуги.

Според тях новите текстове в закона за концесиите обслужва олигархията.

С промените в Закона ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии - такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях.

Според Андрей Ралев от ПП "Зелените" има редица промени в закона, които са направо страшни. По думите му отсега нататък концесии могат да се дават за 100, за 200 години напред, с решение на парламента или на общински съвет - има такава възможност", обяви по-рано в ефира на Bulgaria On Air той.

Повече от всичко зелените били недоволни, че няма обществен дебат по въпроса, който да освети казуса и да го представи на обществото.

Членът и бивш лидер на "Зелените" Борислав Сандов изтъкна притеснението си от това, че един изцяло клиентелистки подход се прилага и се дават изключително права на концесионера.

По думите му, много от текстовете са неизяснени, което води до правна несигурност и до възможност за произвол от страна на концесионера. Един от ключовите му аргументи е възможността за увеличаване с 50% на концесията като площ, без това да бъде разглеждано, а само с искане на концесионера.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес