Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Димитров: Имало е проект за язовир край Плевен, но е спрян

14 август 2024, 20:35 часа • 931 прочитания

"Плевен и Ловеч могат да разчитат единствено на изграждането на допълнителни алтернативни съоръжения. В най-добрия случай изграждането на нов язовир, който е предвиден още 80-те години. Имало е такъв проект, който е бил спрян 90-те години", това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров относно водната криза.

Още: Воден режим в България: Депутат иска карта и списък от грешен министър

В Плевен и Ловеч е наложен воден режим заради намалелият дебит на повърхностните води. Министър Димитров обясни, че близо 69% е запълването на язовирите, които са за питейно-битово снабдяване. "МОСВ не стопанисва язовирите, ние управляваме ресурса", обясни той пред Нова телевизия.

"Ловеч и Плевен са зависими от речно водохващане. Плевен е на режим от 80-те години. Там няма язовир, който да регулира оттока. Целта на тези язовири е да регулират оттока и да обират високите води пролетно време и да изпускат тези води, когато има нужда през лятото", уточни още той.

Още: В жегите: Три села в Плевенско на воден режим

Според него липсата на воден ресурс е пряк резултат от изменението на климата. "Тук е необходимо да използваме науката и научния подход, каквото правим и в момента", каза Димитров. Министърът заяви, че тази пролет не са изпускани води от язовирите. "Имаше опасения от кметове и областни управители, които се притесняваха, че съоръженията ще прелеят. Няма нищо лошо едно такова съоръжение да прелее, то е предвидено да прелива и реката да поеме този отток", каза Димитров. По думите му трябва да се вземат спешни мерки за възстановяване на водопроводите и канализацията в населените места.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес