Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остраниха двама от директорите на Българския енергиен холдинг (СНИМКИ)

08 август 2023, 22:55 часа • 3024 прочитания

Българският енергиен холдинг (БЕХ) остана с двама директори по-малко.

Отстранени от своите постове са Ангел Янков и бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков през намаляване на борда от 7 на 5 човека, съобщава "Капитал".

Промените в най-голямото енергийно държавно дружество са обичайна практика през последните няколко години. Бордът постоянно се мени от 5 на 7 и обратно на 5 души, като единствената цел е да се вкарват "свои" хора и да се придобие мнозинство.

ОЩЕ: Нови измами обещават "печалби" от името на БЕХ (СНИМКА)

През 2021 г. покачването на броя членове в борда на директорите стана по настояване на самия Андрей Живков, когато той беше служебен министър. Впоследствие той беше назначен за директор в БЕХ месеци след като спря да бъде министър от новия служебен по онова време Росен Христов. Тогава прозрачността на конкурса беше съмнителна.

Другият отстранен директор - Ангел Янков, беше назначен в БЕХ от бившия министър на енергетиката в кабинета на четворната коалиция Александър Николов. Той влезе в енергийния холдинг през март 2022 г., след като преди това беше в борда на проектната компания за газовата връзка с Гърция - "Ай Си Джи Би".

ОЩЕ: Решено: Държавата ще се включи в търсенето на нефт и газ в Черно море

По данни на изданието промените са провокирани от желанието за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна и извършването на необходимите оценки, за да се осъществи сделката.

Търговете за техническата оценка на оборудването се организират от БЕХ и е необходимо ръководителите на държавното предприятие да са наясно с проекта с цел да го придвижат.

ОЩЕ: БЕХ внася 800 млн. лв. дивидент в полза на държавата

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес