Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Без смяна на шофьорската книжка, ако не сменяме областта

19 юли 2023, 10:01 часа • 21803 прочитания

Шофьорска книжка няма да се подменя при смяна на постоянния адрес, ако той е в същата област. Те вече няма да съдържат и града по постоянен адрес. Целта е да се намали събирането на лични данни. Срокът за подаване на заявление за издаване на нова книжка остава 30 дни, припомня БНР.

По ускорена процедура

Разширява се обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на книжка (до 3 дни от приемането на заявлението), като се добавят и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на книжка поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност поради отнемане на контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

ОЩЕ: Скоро: Няма да сменяме книжка при промяна на постоянния адрес в една област

По ускорена процедура ще могат да се издават и при изтекъл срок на валидност, при смяна на името, както и при издаване на дубликат.

ОЩЕ: КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка

Личната карта вече ще съдържа електронна информация за биометричните данни, съгласно европейските изисквания, включително и в разрешенията за пребиваване, които се издават на чуждите граждани, живеещи у нас. Когато старият документ за самоличност е изгубен, откраднат или унищожен, издаването на нов може да стане и с представяне на свидетелство за раждане.

Това е записано в окончателно приетите промени в Закона за българските лични документи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес