Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обичаите по Великден, които събуждат истинските емоции у нас

08 април 2022, 11:45 часа • 3477 прочитания

Традициите около един от най-християнските празници през годината повеляват истинско семейно щастие и изпълнена с вкусни ястия трапеза. Но кои са обичаите, с които е заформена тази уютна магия покрай дните около Великден, и как нашите предци са чествали този семеен празник? Ще разгледаме в следващите редове.  

Повечето от нас обичаме да похапваме с истинска наслада от вкусните великденски печива, които традиционно се приготвят през този период от годината. Но всъщност доста преди да имаме удоволствието да вкусваме от сочните козунаци на конци, у нас по стара традиция всяко семейство само е приготвяло от така наречените великденски обредни хлябове. Със своите три основни съставки - пшенично брашно, квас и яйца, тези вкусни празнични печива са изобразявали труда и постоянството, които са били на изключителен почит назад през годините във всяко едно семейство. Обичаят по приготвянето на отличителните великденски хлябове повелява на най-младата и чевръста невеста във фамилната рода да запретне ръкави и да приготви за цялото семейство едно вкусно и стоплящо сърцата празнично печиво.  

Със своята кръгла и специфична форма тези хлябове най-често са изобразявали облия харман, върху който първо се произвеждала и след това събирала плодовитата реколта от семейството. Украсата на тестените изделия във всяка къща били отличителни и запомнящите за характеристиките на всеки род - различни гайтани, полукръгове, ромбове и специални места за полагане на яйца, се изобразявали върху всеки един семеен и предназначен за празника Великден обреден хляб.  

След направата на това значимо празнично печиво семейството във всяка една къща започвало работа и по приготвянето на останалите важни традиции, съпътстващи Възкресението Христово - боядисването на яйца и изпичането на вкусно агнешко месо. Богатата и пищна трапеза по време на дните около Великден винаги е стопляла душите и сърцата на нашите предци, които със своите предавани през годините умения и обичаи, днес са завещали на нас едни истински и незабравими спомени около отбелязването на този празник. Сега в седмиците около Великден, Lidl ни дават възможност да изпълним семейната трапеза с продукти от родно българско производство. Вкусно изпечени козунаци от собствената фурна на веригата, пресни кокоши яйца и свежо агнешко месо на очакват всички клиенти на Lidl, които искат да подготвят една незабравима семейна трапеза, следвайки обичаите и традициите.

От Lidl са помислили и за домашния ни уют по време на празничните дни, като пъстра великденска декорация ще събуди пролетта в дома ни със свежи цветове, а декоративна кошничка в три разновидности може спокойно да заеме централно място в семейната ни украса. С великденските предложения на веригата магазини можем бързо и удобно да набавим на едно място всички необходими за семейния уют първокласни продукти и да събудим домовете и сетивата си за предстоящите топли и слънчеви дни.  

Посрещането на Великден у нас също повелява най-възрастният представител в семейството първо да разчупи от празничното печиво, независимо дали това ще бъде вкусен хляб или козунак, и да раздаде на всеки един представител в къщата по едно заслужено вкусно парче. След това трябва да вземе първото боядисано в червено яйце и да потърка челата и бузките на всички гости и роднини, като започне от най-малкия представител на трапезата. Така според обичая всички ще се радват на нестихващо здраве, щастие е благодат.  

Защото да бъдем заедно по време на християнските празници е точно онзи щастлив момент, в който всяко едно семейство може да предаде или завещае от своите важни и тачени традиции - така духът и атмосферата около честването на Великден ще продължи да се предава от род на род, като се създават повече от незабравими спомени и емоции в съзнанието на всеки един от нас.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес