Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама ще се срещне с руски гей-активисти

05 септември 2013, 07:40 часа • 16979 прочитания

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с руски гей-активисти в рамките на визитата си в Санкт Петербург, където ще участва в срещата на Г-20.

Обама е известен като твърд застъпник за равни права за хетеро- и хомосексуалните. Той ще се срещне с руски гей-активисти по покана на Игор Кочетков, лидер на LGBT Network, и Анна Анисимова от базираната в Петербург група за права на хомосексуалните Coming Out.

"Президентът Обама ще се срещне с лидери на руското гражданско общество, за да дискутира с тях важната роля на гражданското общество в промотирането на човешки права и толерантност", гласи официалното изявление на Белия дом.

Същевременно няколко известни руски правозащитници от Москва заявиха, че няма да присъстват на срещата, въпреки че са поканени. Като причини за отсъствието им те изтъкват "непрекъснатите промени в програмата на делегацията на САЩ за срещата на Г-20".

От Стокхолм, където е на посещение в навечерието на срещата на Г-20, за да лобира за подкрепа за американски удар срещу Сирия, Обама призова за равни права за хомосексуалните. Макар в думите му да не бе спомената Русия, те очевидно бяха насочени именно към Москва.

"Вярваме в достойнството и равноправието за всяко човешко същество. Нашите дъщери заслужават същите възможности като нашите синове. Нашите братя гейове и нашите сестри лесбийки трябва да бъдат равни (с всички останали) пред закона", заяви Обама.

Повод за изявлението и планираните срещи с гей-активисти на Обама е широко критикуваният от Запада закон в Русия, забраняващ гей-пропагандата. Законът влезе в сила първо в Санкт Петербург, а впоследствие и в цялата Руска федерация.

Някои политически наблюдатели обаче виждат в огласената среща с гей-активисти от Санкт Петербург своеобразно отмъщение на Обама заради бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, когото Русия отказа да депортира в САЩ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес