Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 30 май

30 май 2019, 06:00 часа • 3693 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден, 30 май.

В. "24 часа"

Вестникът се спира на темата за бъдещето на БСП. Опозицията на Корнелия Нинова в левицата вече има своя фаворит - Мая Манолова. Казват, че още в неделя вечерта, когато вътрешнопартийните врагове на лидерката видели резултатите от европейските избори, започнали да набират телефона на омбудсмана. Офертата станала още по-актуална след Националния съвет на червените във вторник, когато Нинова подаде оставка, пише изданието.

В. "Сега"

Изданието съобщава, че се очаква ново поскъпване на "Гражданска отговорност". През миналата година тя скочи с над 50% и средната й стойност в момента е между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място. Увеличението вероятно ще продължи и в идните месеци. Една от причините за новото поскъпване са мерките, които трябва да предприемат застрахователите, след като от края на 2018 г. страната ни бе поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" заради системно неплащане от страна на определени компании на щети от катастрофи с наши автомобили в чужбина.

В. "Монитор"

Задължителните университетски практики бъркат в джоба на студентите, пише в своя материал вестникът. На възпитаниците на ВУЗ-овете им се налага сами да финансират заложените по учебен план обучения, тъй като бюджетите на висшите школа не ги покриват. Част от университетите заделят средства за транспорт до мястото на провеждане на практиката, но не осигуряват спането или джобните пари.

В. "Труд"

Нисък ДДС в Гърция и Румъния удря родния бизнес, твърди изданието. Затова българските производители настояват ставката да падне и у нас.. Това от една страна ще доведе до по-ниски цени на продуктите, а от друга ще направи българските производители по-конкурентни на външния пазар. Преките ни конкуренти – Гърция и Румъния вече намалиха сериозно ставката на ДДС. България обаче изостава – у нас ДДС е 20% за всички стоки и услуги, включително за храните и биопродуктите. В същото време страната ни е на челните места по смъртност и по затлъстяване сред децата.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес