Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Несериозно е да се спекулира със спасяването на българските евреи, смята Каракачанов

04 ноември 2017, 17:00 часа • 5431 прочитания

Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска държавна дивизия, който се състоя пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала в градината пред Националния дворец на културата.

„Ако кажа, че ВМРО имат по-големи заслуги от Съветската армия за спасяването на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. От инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г. петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с освобождаването на евреите, трима са членове на ВМРО. Истината е, че спасяването на българските евреи е дело на българския народ, защото българите имат вродена толерантност", заяви Каракачанов, цитиран от "Фокус".

"Българският народ може да се гордее както със своите герои, загинали за родината, така и с този хуманен акт, с който нищо общо няма която и да е друга държава. Говорителката на руското външно министерство е много симпатична, но е пропуснала да прочете българската история по-задълбочено“, допълни министъра.

По-рано днес президентът Румен Радев също коментира темата. "Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция", заяви държавният глава.

Припомняме, че преди дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Представителката на руското външнополитическо ведомство определя станалото като особено цинично "в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия". Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история.

От пресцентъра на българското МВнР отвърнаха, че не съветската армия, а българският народ е спасил българските евреи. "Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви", казаха от МВнР.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес