Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция в Пловдив забраниха таксата за повторно включване на ток

27 юни 2014, 20:00 часа • 29281 прочитания

Таксата за повторно включване на ток е незаконна. Освен това беше отменена възможността ако десет дни след срока не е платено, да бъде спряно електричеството - практика на EVN в Града под тепетата. Това стана ясно след решение на Окръжния съд в Пловдив.

Жалбата беше подадена от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив. Според доктора по право и председател на гражданската организация Димитър Деков събирането на такива такси е незаконно. „Защото ние считаме, че възстановяването на електроподаването не е услуга, която електроразпределителното дружество ще извърши, а представлява изпълнение на лиценза на самото ЕРП”, коментира Деков.

Според EVN тази такса покрива разходите за повторно включване към мрежата, след като веднъж абонатът е изключен. А логиката на дружеството е, че "когато някой предизвика дадени разходи, съвсем справедливо е той да ги заплати, а не някой друг”, каза преди над една година Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации” в EVN България.

Таксата е част от общите условия на EVN. Отменя се и едномесечният срок за обжалване на фактурите, издадени от електроразпределителното дружество. Причината – по този начин се ограничават правата на потребителите.

Друга отмяна гласи, че трябва да отпадне точката от общите условия на EVN, според която ЕРП-то не дължи обезщетение на клиенти, в случай че те нямат ток за до 24 часа при ремонтна дейност, проверка на съоръженията, оперативни превключвания и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд от връчването му на страните.

През 2010 ДКЕВР заведе иск срещу ЧЕЗ по същата тема, но тогава ЧЕЗ спечели.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес