Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски българин иска подкрепа за Люпчо Георгиевски от България

14 декември 2022, 15:27 часа • 2076 прочитания

Обръщам се към всички обществено-политически сили в България да дадат безрезервна и реална подкрепа за защита от корумпираната, несправедлива и политизирана съдебна система в Македония на нашия брат Люпчо Георгиевски. Това се посочва в позиция на генералния секретар на българския културен център "Иван Михайлов" - Битоля Благой Шаторов, който е внук на славния български деец от Македония Методи Шаторов. Поводът за позицията му е обвинението срещу Люпчо Георгиевски в расизъм и ксенофобски прояви от страна на македонската прокуратура.

ОЩЕ: Люпчо Георгиевски е обвинен в расизъм от македонската прокуратура (СНИМКА)

По думите му "нито Македония е част от Социалистическа федеративна република Югославия на мощния манипулатор Тито, нито България е Съветската на некадърника Георги Димитров".

Шаторов отбелязва още, че годината не е 1949 г. 

"Ако сега не застанете рамо до рамо с нас, инсценираните политически процеси ще наберат скорост и ще обхванат цялата българска общност в Македония и вие ще станете част от процеса на създаване на човешки трагедии и унищожени български семейства", призовава секретарят на българския културен център в Битоля.

Според него грехът на Люпчо Георгиевски е, че е застанал начело на борбата за равнопоставеност на българите с всички други етноси в Република Северна Македония. "Човекът, който вижда родината си като част от НАТО и Европейския съюз и като развита държава с европейско бъдеще, а не като потънал ад в тъмното комунистическо минало", коментира още Шаторов. 

ОЩЕ: Андрей Ковачев изпраща информация за случая с Люпчо Георгиевски до Страсбург

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес