Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомира Ганчева: Връзката между случая "Навални" и "Северен поток 2" е опасна

09 септември 2020, 16:41 часа • 5188 прочитания

Връзката между случая "Навални" и "Северен поток 2" е опасна. Това заяви пред БНР енергийният експерт Любомира Ганчева, заместник-председател на АБВ. Според нея европейската икономика е "съсипана" от кризата с коронавируса и не ѝ е нужна такава несигурност:

"Обвързването на единия скандал с другия скандал ще доведе до нови икономически загуби", подчерта тя.

В предаването "12+3" Ганчева коментира геополитиката в проекта "Северен поток 2":

"Америка печели, защото след огласяването на намерението на германското правителство, че може да обвърже двете кризи, президентът Тръмп веднага излезе със свой пост в Twitter. Въпросът е кой губи, а на първо място губи Германия.

Но това е и един международен проект, който свързва близо 700 компании, милиарди евро и над 26 държави, които участват като подизпълнители в него. ЕС има една дългосрочна цел за единен пазар, в който има независимост. Спирането на проекта "Северен поток" ще влоши енергийната независимост на ЕС“, каза Ганчева.

Любомира Ганчева посочи, че германският канцлер Ангела Меркел е определила "Северен поток 2" като икономически проект и припомни, че в България е имало коментари защо тогава "Южен поток" е определян като политически проект.

"Ако "Северен поток 2" бъде спрян, това е изключително лош сигнал за ЕС. Със сигурност след спирането му и цената на енергията ще бъде повишена", обобщи тя. 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес