Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ятаган и Меч", трета част "Хайдут"

21 август 2013, 10:26 часа • 44884 прочитания

"Досега съм издал повече от дузина книги, но „Ятаган и Меч” писах повече от седем години. Това е книгата на моя живот. Докато я писах ми се случваха много неща, които ме променяха и всичко това вложих в книгата. Ще съм щастлив, ако историята, която разказвам, ви хареса. „Ятаган и Меч” е роман за ценители. Написах го за тези, които обичат да четат книги и да живеят с героите и историите, описани в тях."

Това е книга за родовата памет на българите. Книга, която всеки българин трябва да прочете. Книга, която, ако прочетете, никога няма да забравите.

Епичният разказ, завладяващ умовете и отвеждащ въображението в стари и немирни времена, има нов главен герой – младо българско момче, тръгнало по трънливия път на хайдутите.
Разказът е за силата на бойния дух и владеенето на меча, ятагана и сабята – оръжия много по-ценни от пушките и пищовите, за тайния и много опасен свят на безмилостните и най-добре обучени убийци в тогавашната  турска империя – кесиджиите, посветили целия си живот на убийствата.

Научаваме и много интересна информация за българските вярвания, обреди и магии, използвани тогава. Завладени от това преживяване продължаваме жадно да четем за любопитния и напрегнат свят на средновековието в книгите от тази историческа поредица.

Отново Токораз Исто ни поставя пред толкова много факти, философия, география, традиции, обичаи, митове и легенди. Но този път те са на наша почва. Огромни познания по традиционната българска митология, народни вярвания и обичаи е демонстрирал авторът на тази книга, което за пореден път доказва колко всеобхватни и енциклопедични са знанията и интересите му. И докато светът търси все по-тесни и тесни специалисти, този невероятен енциклопедист ще ви омае и вдъхнови.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес