Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има безводие, но няма пари и инвестиции във ВиК: Пример от Бургаско

03 октомври 2024, 15:25 часа • 452 прочитания

Недостиг на вода в десетки села в Община Руен, Област Бургас – картината там е умален модел на случващото се в почти цяла България тази година. В летните месеци някои домакинства имат вода само за по 2-3 часа в рамките на двудневен период.

Криза с водата

Безводие има, въпреки че общината попада под „шапката“ на оператора „ВиК“ ЕАД – гр. Бургас, като основните водоснабдителни системи са язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“. В Община Руен общо 18 населени места се водоснабдяват от подземни водоизточници, като 11 от тях са със смесено водоснабдяване. Броят на подземните водоизточници, които местната ВиК използва, е 23.

Още: „Никога нямаме вода“: Хората в сливенско село са готови на протест

Недостиг на водни ресурси през летния сезон и режим на водата обаче има в селата Череша, Скалак, Струя и Разбойна. Те се снабдяват от местни водоизточници и не са включени към деривация „Камчия“, а продължителните засушавания през лятото водят до изчерпване на водните запаси, алармират трима депутати до служебния регионален министър Виолета Коритарова. Става дума за Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан – всички са избрани от 2 МИР – Бургас и са независими народни представители (част от фракцията на ДПС-Доган).

Те изброяват още проблеми – например в селата Мрежичко, Припек и Подгорец, които са със смесено водоснабдяване от яз. „Камчия“ и местни водоизточници. Има и села като Череша, Скалак, Струя, Разбойна и др., чието население е по над 750 души и които се снабдяват от съоръжения за подземни води. „Проблемът може да бъде решен кардинално с проектиране и изграждане на отклонение от магистралния водопровод Камчия, който е на разстояние 7 км от селото“, предлагат депутатите конкретно за с. Скалак.

Още: 60% от водата се губи, на места дори до 90%: Лъчезар Богданов с притеснителни данни

В селата със смесено водоснабдяване съществуващата водопроводна мрежа е с тръби от различен вид и диаметър, като преобладават етернитовите – те са амортизирани, ненадеждни и остарели, водят до чести аварии и до значителни загуби на питейна вода, както и на влошаване на нейните хигиенни характеристики, посочват депутатите. И питат Коритарова какви мерки ще предприеме за преодоляване на безводието в Община Руен и в какъв срок. Въпросът е зададен на 15 август, а писменият отговор идва на 2 октомври, месец и половина по-късно.

Снимка: БГНЕС

Министърът отвръща, че поставените въпроси са само част от темата със засушаването и проблемите с водоснабдяването в цялата страна. Тези въпроси трябва да станат приоритет за институциите, смята Коритарова. Тя посочва „бездействие“ в последните няколко години, което „вече се вижда от всички и не бива да продължава. Необходимо е ВиК мрежата да бъде обновена, необходими са инвестиции и стратегически подход за цялостно и дълготрайно решение“, пише министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Още: 11 язовира са с ниски нива към началото на есента

Предприети мерки

Тя отбелязва, че е възложила на „Български ВиК холдинг“ ЕАД да предложи мерки. След анализ на ситуацията са били набелязани такива: проучване и изграждане на нови водоизточници или резервно захранване от водоснабдителни системи на съседни населени места; изграждане на язовири; реконструкция и подготовка на резервни водоизточници за пускане в работен режим; зониране на населеното място за равномерно разпределяне на наличните водни обеми; реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари, на водовземни съоръжения, както и на довеждащите водопроводи и вътрешната водопроводна мрежа, и други. За справяне с проблема са необходими големи инвестиции и дългосрочна стратегическа визия за управление, казва Коритарова.

Още: ВиК успокои: Нивото на яз. "Копринка" няма да доведе до воден режим в Стара Загора

Конкретно за местата в Община Руен – ситуацията е, че има разработени Регионални прединвестиционни проучвания и в тях са отразени състоянието, проблемите и са набелязани необходимите мерки за подобряване на системите и съоръженията на ВиК. За селата Череша, Скалак, Струя и Разбойна са предвидени мерки за изграждане на съоръжения за обеззаразяване и дезинфекция на сурова вода, а в дългосрочен план се предвижда реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа. За селата Мрежичко, Припек и Подгорец не са предвидени инвестиции.

„ВиК ЕАД – гр. Бургас изпълнява „Интегриран воден проект за Област Бургас“ по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., но по нея се финансират инвестиции в населени места с над 10 000 еквивалент жители, на което изискване Община Руен не отговаря.

Още: Бедственото положение в Стралджа е удължено до 4 октомври

„За съжаление, в разработения преди години от ВиК оператора Бизнес план за периода 2022-2026 г. (и одобрен от Комисията по енергийно и водно регулиране) не са предвидени инвестиции за посочените от Вас села“, отговаря министър Коритарова на депутатите. „Необходимите инвестиции за обособена територия Бургас са много повече, отколкото могат да бъдат осъществени със собствено финансиране от самото ВиК дружество“.

Още: Климатичните промени докараха безводието, обяви властта

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес