Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гранична полиция ще проверява всички влизащи в страната по правилата на Шенген

19 септември 2022, 23:30 часа • 2901 прочитания

Гранична полиция вече ще пази браздата по правилата на Шенген. Това предвижда проект на наредба в МВР, съобщава 24 часа.

Новата инструкция урежда установяването самоличността на всеки, който минава границата, защо го прави и има ли ограничителни мерки спрямо него, както и проверка в автоматизираната система на Гранична полиция. Урежда се редът за проверки на преминаващите коли, камиони и автобуси, както и вещите на пътуващите от трети страни. Задължително ще се слага печат на документите им.

На контролните пунктове служителите на МВР трябва да имат работна станция на автоматизираната система, скенер за документи, за пръстови отпечатъци и камера. Другите устройства са лупа с увеличение поне 10 пъти, гранични печати за влизане и излизане от страната тип Шенген, както и достъп до наръчник на Кодекса на шенгенските граници.

Освен инструкцията на МВР се подготвят и промени в Закона за специалните разузнавателни средства във връзка с работата на Гранична полиция. 

С промените Гранична полиция вече ще може да иска информация от БНБ за номера на банкови сметки, титулярите им, данни за запори по сметки, както и за наемателите на сейфове в банките и техните пълномощници. Сега това могат да искат националната полиция, ГДБОП и други структури на МВР, но без Гранична полиция. Мотивите са, че Гранична полиция разследва престъпления и във вътрешността на страната, а не само по браздата. Освен това подслушване и проследяване ще могат да искат от местния съд и регионалните дирекции на Гранична полиция, което досега не беше възможно.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес