Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Ще продължим да обновяваме градския транспорт

20 януари 2015, 12:36 часа • 22397 прочитания

Няма да спрем с усилията за подновяване на трамвайния транспорт. Това каза на брифинг в Министерски съвет кметът на Столична община Йорданка Фандъкова предаде "Фокус".

"Големите възможности са чрез използване на европейските средства. София е лидер в разработването и разширяването на проектите в тази посока”, заяви Фандъкова. По думите й пример в това отношение е проектът "Модернизирани трамваи за град София", който е изключително важен и отговаря на целите пред Столична община за модернизация на градския транспорт и подобряване чистотата на въздуха.

Фандъкова припомни, че миналата година с безвъзмездни средства са били доставени първите от много години насам нови трамваи - 20 на брой, 10 метровлака и 46 нови автобуси. "Очакваме тази година 80 нови автобуси. Работим и за подписване на договор с Европейската инвестиционна банка за още 110 нови автобуси. С удоволствие се включихме в Българо-щвейцарската програма за сътрудничество. 3 млн. швейцарски франка. е помощта от Швейцария. Тези трамваи са модернизирани, с редица подобрения и ще подобрят 28 от старите", посочи още Фандъкова. "Предвиждаме да се движат по линиите 3 и 12. Те ще бъдат достъпни за хора с увреждания и майки с колички. Направените подобрения на трамваите са свързани със спестяване на енергия,. Капацитетът им е - 57 седящи и 157 правостоящи. По думите ѝ, първият трамвай се очаква да пристигне следващата година, като до 2 години ще бъдат предоставени останалите трамваи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес