Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Няма човек, който да се е родил терорист, но всеки терорист е минал през радикализация

21 август 2017, 09:00 часа • 1855 прочитания

Няма човек, който да се е родил терорист, но всеки терорист е минал през радикализация. Много е важно, ако погледнем към България, да не се създава противопоставяве между различни групи на етническа и верска основа. Към това трябва да се погледне много внимателно с цялата отговорност. Това заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в интервю за БНТ.

По думите му от „появата на Ал Кайда тероризмът стана глобален, отговорът също трябва да е глобален."

"Ключовата роля е на самите мюсюлмансски държави. За съжаление, радикализацията там продължава, виждаме експорт на радикални идеи, „Ислямска държава“ показа, че този радикализъм няма граници", допълни Божилов.

Експертът допълни, че „европейските общества са уязвими. Много е важно да преосмислим сигурността, да се инвестира повече в системите за сигурност, съвременните средства за анализ. Дали възможностите на съвременните компютри не позволяват да се изчисли шансът за възможни атентати? В Барселона е могло да избухнат 120 газови бутилки – как е било допуснато това?

Защо не са били поставени средства, които да предпазват от навлизането на коли? Това е нещо, което трябва да се преосмисли – превенцията. Както и да се направи един много добър анализ на уязвимостите. Необходима е и превенция на радикализацията – да се установи дали това са били общи социални проблеми, които са ги потискали или група, повлияна от някой вече радикализиран."

Според Божилов европейските страни и ЕС са направили много за превенцията, има и по-добра координация. Много по-добре се обменя информация, но не може да се постави секи едни човек под наблюдение.

Експертът прогнозира, че техниката и технологиите ще доведат до нови форми на тероризъм – кибертероризъм и дронове.

"За това ми се иска да се преосмисли отношението ни към сигурността и към службите за сигурност. Ние виждаме агресия по улицата и неспазване на Закона. Ако се опитаме да преодолеем този негативизъм относо спазването на законите това ще подобри ситуацията. България като външна граница трябва да преосмисли отношението си към охраната на границата“, допълни още Божилов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес