Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Излизането от демографската криза не е невъзможно

05 юли 2019, 08:30 часа • 8183 прочитания

"Излизането от демографската криза е трудно, но не е невъзможно." Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" доцент Георги Бърдаров, зам.-декан в СУ "Св. Климент Охридски" и експерт по демография.

По думите му големият проблем в България не е раждаемостта, а високата смъртност и миграцията на младото население. Той обясни, че не намалява раждаемостта, а контингентът детеродно население. Това, което може и трябва да се направи за преодоляване на демографската криза, е увеличаване на делът на младото население в страната, обясни Бърдаров.

"Когато се увеличи този дял, моментално ще рефлектира върху раждаемостта. Когато младите хора имат условия да останат в България и да се реализират и да имат семейства и реемиграция. Разбира се, трябва да се работи в посока здравеопазване, заради високата смъртност. Има общини, в които тя достига парадоксални размери, характерни за региони във военни конфликти и пандемии", коментира той.

Доц. Георги Бърдаров каза, че демографската криза ще е отрази и като дефицит на работна ръка, което ще доведе до потенциална заплаха за парите в социалната система. България има завидни природни ресурси и представлява примамливо място за живеене, но трябва да се направи така, че българи да населят и запълнят този демографски вакуум, коментира той и уточни, че без адекватно образование и повишаване на доходите няма как да се привлекат младите в страната ни. Според Бърдаров урбанизацията ще достигне своя пик и ще последва естествена миграция към селата, които предлагат по-спокоен и здравословен начин на живот. Тези села няма да имат нищо общо с представата ни за село от земеделски тип в миналото, прогнозира той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес