Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 3 години затвор за поругаване на знамето на Европейския съюз

15 ноември 2016, 14:42 часа • 10215 прочитания

Народното събрание прие предложението на депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ, с което поругаването на знамето и химна на Европейския съюз ще се преследва от закона.

Новите текстове в Наказателния кодекс бяха приети с 97 гласа "за", 3 "против" и 6 "въздържал се".

В момента според член 108 на Наказателния кодекс опетняването на герба, знамето и химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева. Такава ще е и глобата за поругаване на европейските символи.

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер“, мотивираха предложенията тримата народни представители.

"Да докажем, че сме не само български народни представители, но и европейски такива. Призовавам и депутатите, които ги няма в зала, също да влязат и да подкрепят", обърна се към народните представители Методи Андреев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес