Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 200 млн. лв. стигат неустойки и лихви по договорите за пътно поддържане

30 май 2024, 14:47 часа • 921 прочитания

Почти 31,6 милиона лева са начислени неустойки и лихви по договорите за текущо, аварийно и зимно пътно поддържане по старите договори. Рекапитулацията е според спечелените срещу Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съдебни дела и резултатът е междинен. Очаква се сумата да стигне до около 200 милиона. Това става ясно от отговора на регионалния служебен министър Виолета Касабова до депутата от "Има такъв народ" Гроздан Караджов, който е бивш министър.

„Остатъкът за разплащане по договорите за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ към 21 май 2024 г. е общо 237 690 321.82 лв. От тях фактурираните работи са за 167 693 376.33 лв., а тези по сертификати са за 69 996 945.49 лв. Към 21 май тази година общият размер на претендираните по съдебен ред неустойки/лихви по делата, свързани с договорите за текущ ремонт и поддържане, е 31 566 327.55 лв.“, уточнява тя. Още: Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7 месеца заради АПИ

Министър Касабова подчертава, че сумата е само по част от производствата срещу Агенция „Пътна инфраструктура“, които са приключили с влезли в сила решения.

Друга - голяма част от тях обаче, все още се разглеждат по съдебен ред и делата са на различен етап.

„По-голямата част от съдебните производства са образувани по частични искове на дружествата изпълнители. Това от своя страна означава, че те имат възможност да увеличат претенциите до пълния им размер в настоящите дела. В този смисъл сумата от 31 566 327.55 лв. не е окончателна. По предварителна експертна оценка може да се очаква тази сума да достигне около 200 млн. лв.“, допълва Касабова. Още: Нова война за милиардите от пътните поръчки с маркови хватки

Припомняме, че със свое решение от 22 април 2022 г. Народното събрание разреши на АПИ да плати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 на сто от всички финансови задължения по изпълнени дейности, сертифицирани до онзи момент, по  договорите за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища, ремонти на отделни пътни участъци, на мостове и тунели. Също така да плати 100% задълженията си по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на маркировка по републиканската пътна мрежа. Отделно от това да плати задълженията си по месечни и извънредни задания по договорите за поддържане на републикански пътища.

В изпълнение на това решение АПИ разплати задълженията си в указания размер преди да настъпят съответните дати, след които се начисляват неустойки за забавено плащане и лихви, претендирани суми по тях. Още: Защо прекратиха пътните поръчки за 4 млрд. лева?

В свое интервю пред в-к „24 часа“ от 15 май т. г. Касабова посочва, че „…срещу АПИ има дела, които агенцията губи и ще трябва заради бездействието на ръководствата на МРРБ през последните 3 г. да плаща стотици милиони левове лихви за забава, и то само по договори за текущ ремонт и поддържане. С днешна дата дължимата сума за лихви за забава по груби сметки на колегите от пътната агенция се очаква да е над 200 млн. лв. Парите ги няма предвидени в бюджета ни, проблемът е изключително сериозен“.

Припомняме също, че на 22 ноември 2022 г., посоченото решение да се платят само 50% от дължимите от АПИ средства по договорите за поддръжка на пътищата, а за останалите 50% да се произнася Народното събрание. Жалбата бе внесена от депутати на ГЕРБ, според които то е противоконституционно.

"С това решение на практика изпълнителната власт сне от себе си правомощията да управлява пътищата и ги делегира на Народното събрание, което противоречи на чл.4 от Конституцията. Това е принципът на правовата държава. Както Министерският съвет няма право да приема закони, така и НС няма право да разглежда договори, да прекратява договори, да се произнася изобщо по договори. Това е абсолютно противоконституционно", обясни тогава депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Още: Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

На практика след като Конституционният съд се обяви против решението на Народното събрание за плащане на половината от дължимите пари, държавата трябваше да осигури и разплати цялата сума от 1,2 млрд. лева.

Гроздан Караджов – тогава регионален министър, съобщи през март месец 2022 г., че 1,2 млрд. лв. струва годишно нормалното поддържане за пътищата.

„Толкова сме заложили в бюджета за тази година. Заложените в договорите от м.г. 250 млн. лв. са многократно надхвърлени. Освен, че са извършвани типичните текущи ремонти, по тези договори са правени и основни ремонти. Те не са процедирани по законовия ред за строителни обекти и за тях не са получени разрешения за строеж. Наддоговорените средства за текущ ремонт м.г. са близо 1,2 млрд. лв. Заедно с недовършената работа цялата сума е в размер на над 2 млрд. лв.“, обясни Караджов.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес