Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дискриминация в "Ергенът": СЕМ официално сезира КЗД

23 май 2024, 13:49 часа • 9455 прочитания

Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът". Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените.

От въпросната платформа "Европейско женско лоби" са подали сигнал към СЕМ на 2 май 2024 г. заради "явна дискриминация и откровено сексистко отношение спрямо жените в реалити предаването "Ергенът". Според сигналоподателя в популярния формат не само се използва език на омразата, но самото излъчване на предаването е в разрез с българското и международното законодателство.

Още: Наталия Кобилкина обясни защо Алек от "Ергенът" не избра нито една дама (ВИДЕО)

Снимки: Ергенът/Facebook; колаж: Actualno

Отговорът на СЕМ

От СЕМ са отговорили на 22 май, като са уточнили, че сигналът е разгледан на заседание и е отчетено, че в предаването "Ергенът" действително има дискриминационнно съдържание по признак "възраст". Именно поради тази причина е сезирана КЗД. От СЕМ уточняват, че те също са загрижени за влиянието върху децата, което оказват риалити форматите, излъчвани в телевизионния праймтайм, и са обсъдили въпроса на специална дискусия. След споменатата дискусия от bTV са сложили знак (12+), с който обозначават, че предаването не е подходящо за деца под тази възраст.

Още: Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Къде е дискриминацията в "Ергенът"

Въпросното "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът" е съвсем явно, тъй като темата за възрастта на участничките бе основна за целия сезон. Цялостната концепция на Сезон 3 изначално бе изградена върху "сблъсъка" на по-млади жени с по-зрели дами, като дори представянето на участничките за първи път пред Александър Младенов бе разделено по възраст.

Снимка: Ергенът/Facebook

По време на цялото предаване разликата във възрастта бе основна тема за "скандали" между участничките, а на финала на предаването, когато в сюжета бе вкарана и майката на Ергена, възрастта се оказа решаващ фактор бъдещата свекърва да не хареса нито една от финалистките, а след това и синът ѝ реши, че няма да избере нито една победителка.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес