Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден на Валя Крушкина

21 юни 2012, 06:17 часа • 6377 прочитания

Днешният 21 юни е денят на журналистката Валентина Крушкина, независимо, че тя така и не успя го дочака.

В последните месеци Валя се бори с рака, така както се бореше за справедливостта и истината - със силен дух и непоклатима воля. Заради това, което е и заради това, което винаги е давала на хората около себе си, Крушата, както я наричаха колегите и приятелите й, успя да мобилизира хиляди хора. В момента, в който разбраха за болестта й, всички те се обединиха около една единствена кауза - да й помогнат, кой с приятелска дума, кой с известна сума, изпратена в личната й банкова сметка, кой с SMS до DMS-номера, който се откри заради нея. Защото знаеха, че тя заслужава. Заради Валя се организираха благотворителни концерти, събираха се спешно пари, пишеха се денонощно съобщения, които да й вдъхнат кураж.

Заради нея в началото на юни месец министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов предложи 21 юни да бъде обявен за Ден на Валя Крушкина. За съжаление на всички, които я познаваха, тя така и не успя да дочака своя ден. На 20 юни я изпратихме в последния й път, но въпреки това днешният 21 юни ще е денят, в който си заслужава да поговорим за Крушата с усмивка и благодарност, за всичко, което направи през живота си, за хилядите пъти, през които е помагала на онези, които са имали нужда от нея.

В сърцата на тези, които тя познаваше, Валя Крушкина, ще остане като истински пример за човечност и добрина, а за по-младите колеги Валя беше учител за най-важното в журналистиката. Винаги на страната на хората, винаги подаваща ръка, винаги търсеща истината и неуморимо задаваща трудните и неудобните въпроси, които не всеки смееше да зададе, Валя остави на тая земя огромна диря - в душите на хората. И както казаха колегите й от БНТ: "Тя беше боец и на това ни учеше".

В близките дни заради Валя бяха планирани поредица благотворителни събития из страната за събиране на средства. Предвиденият за 23 юни концерт за Валя във Варна ще се състои, но, за съжаление на всички, не в нейна подкрепа, а в нейна памет. Получател на събраните средства от това събитие ще е малката Габриела Желева, която все още се бори с коварната болест и последствията от нея.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес