Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на природните бедствия от началото на века е 2,5 трилиона долара

15 май 2013, 14:54 часа • 5331 прочитания

Цената на природните бедствия е достигнала 2,5 трилиона долара от началото на новия век и е много по-висока от предишните данни, се казва в доклад на ООН, който призовава компаниите да се справят с рисковете, предаде БГНЕС.

В изследването на агенция "Международна стратегия за предотвратяване на природни бедствия" на ООН (UNISDR) се казва, че данните, представляващи само преките загуби, са много по-точни от традиционните данни. Повечето данни "просто представят картината от международни доклади за бедствия, големите бедствия, които попадат на първите страници на вестниците", заяви Андрю Маскри, автор на последния доклад "Глобална оценка" на UNISDR.

"Ако към това се добавят всички бедствия на национално ниво, които не влизат в международните медии и международните бази данни, ние смятаме, че загубите са около 50% по-високи от съобщаваните сега и те нарастват с бързи темпове", допълни той. В момент, когато правителствата ограничават икономическите и човешките последици от природните бедствия като урагани и наводнения, които според експертите ще стават още по- тежки заради климатичните промени, Маскри заяви, че бизнесът отсъства от дебата.

Бизнесът изнася продукцията си в райони с висок риск от природни бедствия, без да взема адекватни предпазни мерки срещу бедствията, а това може да се окаже скъпо в случай на бедствие, отбеляза той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес