Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите в Тараклия искат консул

10 юни 2014, 20:45 часа • 18962 прочитания

Бесарабските българи в молдовския град Тараклия искат там да има български консул и са готови да плащат дори заплатата му. Това стана ясно от думите на Александър Гарановский, председател на район Тараклия, където са съсредоточени бесарабските българи в страната, предаде Стандарт нюз.

На посещение в града беше външният министър Кристиан Вигенин. Той откри Информационен център за България и ЕС в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

Районният съвет е готов да даде сграда, да поеме разходите, даже ще намерим хора, които ще плащат заплатата на консула, увери Гарановский пред пълната аула на университета. Вигенин обеща да бъдат направени усилия за реализиране мечтата на етническите българи, а на този етап консулът ни от Кишинев ще идва в Тараклия за "изнесени консулски дни".

Пред препълнената зала, която в началото изслуша три песни на български, молдовски и френски, Вигенин заяви, че Молдова винаги е била част от европейското политическо, икономическо и културно пространство. Специфичната култура и ценности на Молдова не са заплашени от претопяване.

Споразумението за асоцииране с ЕС, което Кишинев предстои да подпише, в никакъв случай не подкопава суверенитета на Молдова, посочи Вигенин. Според него споразумението няма за цел да конфронтира Молдова с нейните съседи.

Залата затрупа министъра с въпроси и молби, включитебно да съдейства за износа на местни вина от региона, да говори с Румъния за повече обмен на румънски и молдовски студенти, а пък режисьорът на местния български театър го помоли за "малко рейсче".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес