Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят

26 март 2020, 11:17 часа • 9377 прочитания

Личните карти са валиден идентификационен документ за самоличност. Шофьорските книжки са валиден документ за управление на МПС само на територията на страната. Това стана ясно от извънреден брифинг на Министерския съвет, на който беше направено уточнението за изтичащи лични документи в периода 13.03 – 31.10.2020 г.

Докога точно важат изтичащите от 13 март до 31 октомври лични карти и шофьорски книжки, припомнете си ТУК!

Що се отнася до българите зад граница, заявления за документи се приемат от консулски и дипломатически служби. Ако те работят, процесът продължава – но зависи от транспортните връзки, за да стигнат необходимите документи до съответното място.

Удължават се с 6 месеца документите на постоянно пребиваващите в България чужденци – отново тези, чиито документи изтичат в периода 13.03 – 31.10.20. Към момента миграционната обстановка в България е спокойна, казаха от дирекция "Миграция" на МВР.

По статистика има и рязък спад на заявленията за лични документи, но се очаква през лятото да има най-много изтичащи документи. А ако някой с изтичащ документ иска да пътува навън, трябва да си извади документ – с изричното уточнение, че има карантина и пътуването зад граница е много затруднено.

Що се отнася до изтичащите разрешителни за оръжия, те ще важат до 2 месеца след края на извънредното положение. Щом извънредното положение падне (засега датата е 13 март), тогава всеки легален притежател на оръжие ще има 2 месеца след това да си изкара нов документ.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко най-ново за коронавируса, 26 март"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес